Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.11. 09:01

Karcsúsított gyermekétkeztetés

<p>Miskolc - Levélírónk azt tapasztalta, hogy az óvodai étrend nem felel meg a 3-5 éves korosztály igényeinek. Úgy látja, hogy a gyermekek nem is eszik meg ezeknek az ételek egy részét, így a szülők feleslegesen fizetnek.</p>

A család- és gyermekbarát rendszer (kormány) egyik jól megtervezett reformja a gyermekétkeztetés karcsúsítása is. Folyamatosan összevont és megszüntetett intézmények – már-már nevezhetném őket anorexiásnak is. Egy konkrét példával is alá szeretném támasztani mondanivalómat.

A diósgyőri városközpontban két nagy óvoda és egy bölcsőde is működik. Kedves óvónők és dadusok igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy gyermekeink és unokáink hasznosan töltsék el az idejüket a szülők távolléte alatt. Ennek hallom és látom is az eredményét. Gyakran megfordulok az egyik óvodában, mivel a kis unokám is oda jár. Mindig megnézem a gyermekek falra kitűzött munkáit, amelyek nagyon szépek, és amelyek a türelmes, gyermekszerető óvónők segítsége nélkül nem jönnének létre. Emellett természetesen megnézem a heti étrendet is, és ez az, ami írásra ösztönöz.

Az lenne a kisebbik baj, hogy más helyen főznek. A nagyobb gond az, hogy az összeállítás nem igazán kedvező. Egy 3, 4 vagy 5 éves gyermeknek más ételekre van szüksége, mint az iskolába járóknak. Értem én, hogy a toroskáposzta sokkal jobban laktat, mint a tejbegríz, a mákos vagy a túrós tészta, esetleg a paradicsomszósz krumplival és feltétként főtt hússal. Az óvodások talán szívesebben fogyasztanák például darálva a húst, mivel eléggé rágós.

Árpagyöngy és kukoricaleves – tény, hogy nem jó az elhízott gyermek, de az is tény, hogy ezeknek az ételeknek a nagy része nem a csöppségek gyomrában végzi. Akik ezeket a konyhai összevonásokat megvalósították, nem a gyermekek érdekeit nézték. A moslékba nem érdemes főzni, na és fizetni! Netán ezt nevezik gazdaságos intézkedésnek? Ha arra gondolunk, hogy a jövő nemzedékéről van szó, hát örömünkben repesünk az ilyen hasonló döntésektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!