Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.14. 19:27

Jön a nagy, zöld villamos - miskolci Nagy Villamos Projekt

<p>Miskolc - Nem a villamos lesz zöld, és talán a sínek közötti terület se, hanem maga a projekt. Meg a neve.Várják a további kérdéseket, észrevételeket, javaslatokat. Mind többet tudni a projektről.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/villamos-project-miskolc.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<DIA alt="Jön a nagy, zöld villamos - miskolci Nagy Villamos Projekt 2008.04.14." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/J_n_a_nagy__z_ld_villamos___miskolci_Nagy_V/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Jön a nagy, zöld villamos - miskolci Nagy Villamos Projekt 2008.04.14." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Fórum a Nagy Villamos Projektről 2008.04.14." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_rum_a_Nagy_Villamos_Projektr__337_l_2008_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Fórum a Nagy Villamos Projektről 2008.04.14." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Zöld Nyíl - A Nagy Villamos Projekt. Ez a neve a villamosnagyprojektnek, amelyről egyre többet lehet tudni. Annak ütemében, ahogy haladnak a dolgok. Még mindig számos részletkérdés van, amely megválaszolásra vár. A kérdésfeltevéshez, az észrevételek, javaslatok, aggályok megfogalmazásához ez alkalommal a miskolci civil szervezetek képviselőit hívta a városházára az önkormányzat. Vargha Tibor, a projekt önkormányzati biztosa és Fleskó Gábor projektigazgató tartott tájékoztatót és válaszolt a kérdésekre. (Mintegy másfél tucat szervezet képviselői voltak ott a hétfő délutáni rendezvényen.)

Kérdésként és a válaszban is elhangzott: egyáltalán nem biztos, hogy akár csak egy-egy szakaszon is érdemes a sínek között (mű)füvesíteni. Az csak olyan, mint a zöldre festés. Viszont komoly költségei vannak a fenntartásnak.
Azután: megvizsgálták-e annak a lehetőségét, hogy ne csak két helyen legyen sínek közötti megálló, hanem egyebütt, ezzel kímélve az út menti zöld felületeket.

Igen, megvizsgálták, és valóban több zöldfelület maradna, de csak csekély mértékben, ugyanakkor a a költségek jelentősen megnőnének, és ez esetben is el kellene venni az utakból. De – ígérik, és persze a törvény is erre kötelezi a beruházót – pótolják a megszűnő zöldet. Ám nemcsak ezért a momentumért nevezték zöldnek a projektet. Számos más eleme, összetevője, egész lényege környezetbarát, szinkronban van a zöld gondolattal. (Már maga a villamosközlekedés is ilyen.)

Az előadók arra kérték-kérik a rendezvény résztvevőit – és rajtuk kívül mindenkit, akinek van mondanivalója –, hogy osszák meg az MVK-val, az önkormányzattal gondolataikat, tegyék fel kérdéseiket. Például az MVK honlapján. De persze itt, nálunk is megtehetik, a Borsod Online-on vagy az Észak-Agora Miskolcon, mint ahogy tették eddig is. (Lapunk még a télen ÉM-vitát is szervezett a témába. Hogy akkor kielégítetlen maradt a kérdezők kíváncsisága, annak fő oka talán az volt, hogy éppen az egyik fő kérdésben még nem dőlt el: hogyan is lesz. Ez pedig annak a bizonyos szűk keresztmetszetnek, a villamosvégállomás utáni szakasznak az ügye. Hogy úgy marad-e vagy kiszélesítik az utat, ingatlanvásárlással. Érthető módon nem akartak elébe menni a dolgoknak, nem akarták felverni az ingatlanok árát. Ezért volt a hallgatás.)

Mint nemrég megírtuk: lesz útszélesítés, a közgyűlés elé vagy ezen a héten vagy májusban beterjesztik a javaslatot az ingatlanvásárlásra. És a testület nyilván meg is szavazza. A tájékoztatón elhangzott: 31 vadonatúj villamos jár majd a meghosszabbított pályán. (Korábban azzal számoltak, hogy maradnak a Tátrák, felújítva.) Hogy mi lesz a kidobásra ítélt Tátrákkal és bécsiekkel, azt még nem találták ki. (Lehet segíteni.)

Klíma vagy nyitható ablak?

Úgy néz ki, hogy pillanatnyilag az is-is megoldás élvez előnyt, ez persze tényleg csak egy álláspont. (Önök szerint hogy legyen?)
Profitálhat a miskolci projekt a fővárosi Combinók körüli gondokból. Az ottani bajok orvoslása megmutathatja, hogyan ne, illetve hogyan igen. Az elképzelések szerint a (részben fedett) megállók egységes arcot mutatnának, de mindegyik más és más lenne, a főépítész azt szeretné – tudtuk meg –, hogy fiatal miskolci építészek álmodják meg ezeket, az adott városrész valamely jellegzetességét "beemelve".

Az ütemezésről: Miskolc májusban nyújtja be a kormánynak a tervet, hogy azután – ha kell – pontosítson, módosítson, olyanná tegye a projektet, amelyet nagy-nagy eséllyel továbbíthat a kormány az uniós döntéshozóknak. Valamikor októberben. Uniós döntés: valószínűleg jövő januárban. A 37 milliárdos költség egytizedét fizeti az önkormányzat, 90 százalékát az EU.
SZG

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!