Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.23. 18:49

Financial Times: Miskolc a jövő városa

<p>Miskolc - A Financial Times fDi magazinja kiemelten vonzónak nyilvánította Miskolc gazdasági térségét a közvetlen külföldi tőkebefektetések szempontjából.</p>

A Financial Times fDi magazinja kiemelten vonzónak nyilvánította Miskolc gazdasági térségét a közvetlen külföldi tőkebefektetések szempontjából.
Az európai városok között kétévente meghirdetett versenyen Miskolc a kategóriában szerzett 16. helyezésével olyan városokat utasított maga mögé, mint Varsó, Amszterdam vagy Koppenhága.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere, Garamhegyi Ábel kormánybiztos, a gazdasági tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára, dr. Fórián István, az ITD Hungary stratégiai igazgatója és dr. Halmai Gyula, a város tulajdonában levő cégeket tömörítő Miskolc Holding elnök-igazgatója tartott a kiemelkedő siker kapcsán sajtótájékoztatót szerdán délután.

Elhangzott: az fDi magazin a Financial Times csoport globális tőkebefektetésekkel foglalkozó, évente megjelenő speciális melléklete, amely világszerte mintegy 45 ezer befektető, tanácsadó számára biztosít fontos piaci információkat. A magazin kétévente meghirdeti a "European Cities and Regions of the Future" című pályázatát, hogy kiemelje és rangsorolja a legfontosabb befektetési helyszíneket.

Varsó és Koppenhága előtt

A versenyre több magyar város és régió is benyújtotta jelentkezését. Budapest és a Miskolc Holding Zrt. közreműködésével Miskolc gazdasági térsége ért el kiváló eredményeket.

A felmérés, amelyben a külföldi tőkebefektetések szempontjából legvonzóbb 25 helyszínt nevesítették, Miskolcra a kiemelt figyelmet érdemlő városok között a 16-ik. Ezzel Miskolc nemcsak az Unió új tagországainak egyes városait utasítja maga mögé, - mint például Varsót hanem az Egyesült Királyság egyik régióját, sőt, Koppenhágát is.

Miskolc helyezésének fontosságát nyomatékosítja, hogy a bírálati szempontrendszer a potenciális befektetők számára kiemelten fontos mutatókat tartalmazott.

A cím elnyerése presztízsértékű Miskolc számára, miután a verseny eredményeire világviszonylatban nagy figyelem irányul. Ezt mutatja az is, hogy a Miskolc Holding Zrt.-t azóta megkereste egy japán gazdasági napilap további információk gyűjtése céljából.

A bírálat szempontjai

Miskolc helyezésének fontosságát nyomatékosítja, hogy a bírálati szempontrendszer a potenciális befektetők számára kiemelten fontos mutatókat tartalmazott
a térség gazdasági potenciáljára (pl. fejlesztési prioritások, célkitűzések; foglalkoztatási ráta alakulása; GDP növekedés, termelékenység),
a vállalkozás-barát üzleti környezetre (pl. munkavédelmi előírások; regisztrált új vállalkozások százalékos aránya; globális versenyképességi mutatók),
az életminőségre (pl. légszennyezettségi adatok vagy közlekedés sebessége),
az oktatásra (pl. a felsőoktatásban rejlő potenciál, diplomát szerzettek száma),
a bér- és egyéb költségekre, és az infrastruktúrára (pl. ICT telekommunikációs ráfordítások GDP-hez viszonyított aránya; szélessávú Internet elterjedtsége; közlekedéshálózat minősége) vonatkozóan.

Kapcsolódó cikkek:

  • Miskolcon járt az ombudsman
  • "Év rendőre": miskolci rendőr
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!