Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.14. 13:57

Bontanak-e szerződést a borsodi orvosok?

<p>Miskolc - Az alapellátásban dolgozó megyénkbeli háziorvosok még nem kapták meg a Magyar Orvosi Kamarától az egységes szerződésbontási dokumentumot. Ha tömegesen aláírják, a kamara szerint akár megszűnhet a betegellátás. &#160;<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/mok-nyilatkozat.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><STRONG>&#160;</STRONG><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/mok-nyilatkozat.pdf"><B>MOK-nyilatkozat</B></A> [.pdf - 59KB]&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/praxis-orvos-haziorvos-borsod-miskolc.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elfogadhatatlannak tartja az OEP finanszírozási ajánlatát, amely alapján nem látják biztosítottnak a gyógyításhoz szükséges feltételeket. Amennyiben 30 napon belül nem látnak ügyükben érdemi előrelépést, tömeges szerződésbontást helyeztek kilátásba. Az alapellátásban dolgozó megyénkbeli háziorvosok még nem kapták meg a Magyar Orvosi Kamarától azt az egységes szerződésbontási dokumentumot. Ha kellő számban írnák alá és küldenék vissza a MOK-hoz, azzal nyomást tudnának gyakorolni a döntéshozókra, véli a MOK. A MOK azt sem tartja kizártnak, hogy tömeges szerződésbontás esetén megszűnne a betegellátás.

Dr. Kisfaludy Zsolt megyei háziorvosi szakfelügyelő főorvos (Szirmabesenyő) arra vonatkozóan nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy személy szerint aláírja-e a dokumentumot vagy sem. Viszont beszélt arról, hogy most érkezett meg egy nemzetközi konferenciáról, ahol volt alkalma összehasonlítani az ausztriai, cseh és román kollégával a hazai háziorvosi viszonyokat az övékkel. Mint kiderült, még Romániában is négyszeres a finanszírozás. A főorvos nem találja elképzelhetetlennek, hogy akár a betegellátás szüneteltetéséig elmenjenek. Külföldi orvossztrájkokra hivatkozott, amikoris csak sürgősségi betegellátást nyújtanak a rászorulóknak.

Dr. Kiss Bertalan, a megyei orvoskamara alelnöke, a háziorvosi tagozat vezetője (megyaszói háziorvos) abban bízik, hogy nem kell elmenni a betegellátás megszűntéig, s még időben belátják az illetékesek, hogy nem lehet a 2002-es finanszírozási feltételek mellett 2008-ban ellátni ugyanazon feladatot. Szemléletes párhuzamot is állított: 1993-ban, amikor bevezették a fejkvóta szerinti finanszírozást, 1 pont értéke 1 liter benzinével egyezett meg, s ez még 2002-ben is így volt, csakhogy míg a pont értéke azóta is 167 forint, az üzemanyag ára 300-ra nőtt...

Dr. Palla Sándor, a Miskolci Háziorvosi Egyesülés elnöke várja, hogy megkapják a MOK-tól a dokumentumot, s bár annak elfogadása minden orvos szíve joga, vélhetően közös állásfoglalást is hoznak majd. Azt ő is megerősítette: nemcsak az EU vezető államaihoz képest nagyon alacsony a hazai finanszírozás az alapellátásban, de Középkelet-Európában is itt a legalacsonyabb. Ugyanakkor úgy látja, aláírás ide vagy oda, arra ő és még sok más kollégája képtelen volna, hogy ne lássák el a betegeiket.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!