Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.20. 15:42

Szépen hozott a kocsonya Miskolcnak

<p>Miskolc - Az égből is békák potyogtak február utolsó hétvégéjén, Miskolcon. Mindezt több mint 200 ezer ember látta, azok, akik ki-, illetve ellátogattak a Kocsonyafesztiválra.</p>

Február 22-től – három napon keresztül – mintegy 50 ezer négyzetméteren, közel 150 árus, két szabadtéri színpad, három óriássátor (Föld sátor, Zöldsátor és a "Békagyár"), Fesztiválsöröző és a Csodák Palotája várta a vendégeket. Hömpölygött a tömeg a belváros utcáin, 100 miskolci fiatal önkéntes 12 nyelven kínálta a fesztivál újságját, a Miskolci Kocsonyát.

A nyelvtudásra szükség is volt, hiszen nemcsak belföldről, de többek között Finnországból, Angliából, Franciaországból, Japánból is érkeztek turisták a rendezvényre.

A fesztivált záró sajtótájékoztatón adatokat is ismertettek a szervezők. Többek között kiderült az is, hogy több mint 200 ezer látogató volt a programokon. Ez a szervezők képzeletét is felülmúlta – mondta Rózsa Edit, a fesztivál főszervezője, ötletgazdája. (A látogatók számát egy speciális térinformatikai modellező program segítségével "számolták ki" a katasztrófavédelem szakemberei.)

Felmértek

A fesztiválon 22 szociológus hallgató 3 időpontban készített felmérést, több mint 300 résztvevőt megkérdezve. Ennek eredményét Mihályi Helga, a Miskolci Egyetem adjunktusa ismertette a sajtótájékoztatón: a megkérdezettek több mint fele miskolci volt, de sokan érkeztek az ország különböző településeiről is NagykanizsátólBudapesten át Debrecenig, vagy éppen a határon túlról.
A programok közül a legnagyobb érdeklődére a koncertek, a kiállítások, a gyerekprogramok számíthattak. Természetesen a program jellegéből adódóan a kocsonya, a korty és más ételkülönlegességek megkóstolása szinte minden résztvevő terítékén ott szerepelt.

A fesztiválozók többsége nem egyedül, hanem családdal vagy barátokkal vett részt a rendezvényen, és ha más településről jöttek, akkor eltöltöttek Miskolcon 3 éjszakát.

A megkérdezettek leginkább a vendéglátással, a programok színvonalával és a szervezéssel voltak megelégedve, de mindent egybevetve is a jó és a kiváló közöttire értékelték összességében a Kocsonyafesztivált.

Egy résztvevő elsősorban étkezésre és ajándékok vásárlására átlagosan 6.400 forintot szánt. Ez azt jelenti, hogy a fesztivál három napja alatt több száz millió forintot költöttek, hagytak itt Miskolcon a vendégek.

Ha a résztvevők száma 200-240 ezer és az átlag költés 6400 forint és az résztvevők fele költött "csak", akkor körülbelül 640 millió forint landolt a városban közvetlenül, vagy közvetetten, hiszen például az itt árusító, nem miskolci kereskedők a Miskolcon folytatott tevékenységük után itt, Miskolcon kell, hogy iparűzési adót fizessenek – magyarázta Mihályi Helga.

A legjobbak

A kereskedők már jóval a fesztivál kezdete előtt sorban állnak, hogy (jó) helyet kapjanak a rendezvényen. Rózsa Edit fesztiváligazgató elmondta: válogathatnak - és ez cél is - az árusok között, éppen ezért a színvonalat megkövetelik azoktól, akik egy minőségi multikulturális fesztiválon, itt Miskolcon kívánnak árusítani, termékeiket, szolgáltatásaikat bemutatni. Éppen ezért az idén értékelték is a kereskedőket, és akik a legkevesebb pontot érték el, illetve valamilyen kifogás volt a szolgáltatásukkal szemben, azokat megkérik, hogy jövőre ne is jelentkezzenek a rendezvényre. A legjobb árusok névsorát azonban a fesztivál honlapján közzéteszik.

Béka-díj

Az idén először a Béka-díjakat is kiosztották a szervezők. Ezt az elismerést azok kapták, akik munkájukon felül, emberi hozzáállásukkal is segítették a fesztivált. A díj egy békaszobor, amelybe később egy emlékplakettet helyeznek el, ezt Varga Éva szobrászművész tervezi meg.

Az idei díjazottak: Leskó György alezredes, Molnár Zoltán, a MIK Zrt. vezérigazgatója, Varga Zoltán, az AVE Miksolc Kft. ügyvezető igazgatója, Mészáros Sándor, az ÉMÁSZ RT. kommunikációs igazgatója, Jónás Sándor, Tiszacsege polgármestere.

Fesztivál adatok:
- 270 fellépő
- 50 koncert
- 180 program
- 50 ezer négyzetméter
- 150 kereskedő

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!