Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.07. 06:28

Lecsapott a vámkommandó az Ónodi vásáron

<p>Két tucat finánc, rendőr, apehesek és fogyasztóvédők fésülték át az Ónodi vásárt csütörtökön - többen megbuktak. Civil ruhában, néhányan egyenruhában járták az árusító sátrakat, ahol nézelődtek, vásároltak, majd ellenőriztek...&#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V_mkommand__az__nodi_v_s_ron_2008_03_07_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vámkommandó az ónodi vásáron 2008.03.07." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/onodipiac-ot.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Több ezer vásárló, hatalmas tömeg, árusító sátrak sokasága jellemzi a havonta egy alkalommal megrendezett Ónodi vásár fogatagát, ami csütörtökön kicsit más volt mint a többi. Civil ruhában és néhányan egyenruhában járták az árusítóhelyeket, ahol nézelődtek, vásároltak, majd felfedték kilétüket és ellenőriztek. Immár pénzügyőrként, adóellenőrként, vagy fogyasztóvédőként. Lapunk munkatársai a civil ruhás fináncokhoz csatlakozva járták végig a hatalmas piacot. A nyüzsgő tömeget. Ahol pedig hivatalos munkát végző hatóságéi emberekre bukkantunk, fényképeztünk.

Számla és árueredet igazolás hiánya

Koradélutánig tartott az akció, majd mintegy vezényszóra egy órakor egy időben távoztak az akcióban résztvevők. A gyorsmérlege szerint a pénzügyőrök által végzett próbavásárlások alkalmával minden második ellenőrzött kereskedő megbukott, mert nem adott számlát. A jövedéki ellenőrzések során pedig még nagyobb volt a bukási arány tájékoztatott Soós Tibor őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi regionális parancsnokság megbízott vezető helyettese, aki maga is álruhában járta végig a sátor-sorokat. Mint megtudtuk, többen az áru eredtét nem tudták igazolni, amire három nap haladékot kaptak a tetten értek. A számlaadási hiányosságért ma már százezres nagyságrendű büntetés jár - nyomatékosította az őrnagy.

Nem elaprózva kellene

Az ellenőrzöttek köréből általában nem akartak kameránk elé állni, de az egyik mozgóbüfé tulajdonosa elmondta, hogy három hullámban érkeztek hozzá a délelőtt folyamán a hatóságok. Náluk semmilyen hiányosságot nem találtak, de majd egy óra hosszáig papírozással kellet foglalkozniuk. Hajzsóné Szabó Marianna szerint a hatóságok az előírt munkájukat végzik, ami érthető, de jó lenne, ha összehangolnák ellenőrzésüket. Egyszerre túl lehetne esni az egészen. Nem többszöri nekifutással és újrakezdéssel. A forgatagban többen azon a véleményen voltak, hogy az Ónodi vásár nagy múltú, és régi vásárok közé tartozik, de ha sokszor ellenőriznek, ez elriaszthatja a kereskedők egy részét. A vásárlók azonban úgy vélték, hogy szinte észre sem vették, hogy akció van. Nem volt egyenruhás erődemonstráció...

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!