Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.26. 15:59

Buszsáv-tervek is vannak Miskolcon

<p>Alighanem nagy felzúdulást kelt majd, ha a terv valóra válik: buszsávokat festenek fel bizonyos miskolci utakra. A szakembereknek nem nehéz egyetérteni abban: nagy bajban van, nagy fejlesztésre szorul a közlekedés. De: miből?&#160;&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Kozlekedes-konferencia.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Döntés még nincs, tervek, elképzelések vannak. Elsősorban azért, hogy a lánykori nevén tömeg-, ma közösségi közlekedés vonzóbb legyen a potenciális utasok számára. Vagyis, hogy úgy érezzük: érdemes(ebb) buszra ülni, mint esetleg saját autóban araszolni, dugóban dühöngeni. Erősen tervezik a közlekedési szakemberek, hogy bizonyos utakon, útszakaszokon buszsávokat festenek fel.

Brüsszeli bólintás

Ez is elhangzott azon a szerdai minikonferencián (workshopon), amelyen mások mellett Börzsei Tibor, az MVK Zrt. vezérigazgatója, dr. Vincze János, a Nóvia Közlekedésfejlesztési Mérnöki Iroda vezetője, Ujvári Andor városházi osztályvezető, dr. Monigl János egyetemi magántanár, Fleskó Gábor (MVK Zrt.) és Vargha Tibor városházi osztályvezető, a villamosnagyprojekt önkormányzati biztosa tartott előadást.

Természetesen hangsúlyosan szerepelt a rendezvényen a villamosnagyprojekt ügye, amelyről többen elmondták: nem szabad már most kész tényként kezelni, hiszen első körben a magyar kormánynak kell rábólintania a miskolci pályázatra, a másodikban pedig Brüsszelnek – és a kritériumok szigorúak. (Többek között igazolni kell a villamospálya-hosszabbítás és -felújítás mérhető hasznát.)

Kevés erő

Nem volt nehéz egyetérteniük a résztvevőknek abban, hogy Miskolc közlekedési helyzete nagyon-nagyon rossz, és sokirányú fejlesztésre szorul. Vannak elképzelések, vannak konkrét tervek, és vannak elnyerni kívánt pénzek. Saját erő viszont kevés. Mint ahogy az egyik előadó mondta: az utak felújítására minden pénz kevés. És ami rendelkezésre áll, az távol van a „mindentől”.
Búza tér: az egyik neuralgikus pont. Dr. Vincze János elmondta: 1979-ben csinálta a Búza térre az első tervet. Ma is vallja: a közlekedési fejlesztés csakis egy beruházó részvételével történhet meg. A Búza tér mellett – több más között – a Tiszai pályaudvar előtti tér (Kandó Kálmán) is rendezésre vár. Ehhez mindenképpen partnert kell találni a MÁV-ban, mint ahogy a MÁV-teleppel kapcsolatos tervek valóra váltásához is.

Meg nem épült

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a meg nem épült létesítmények (elsősorban utak) okozzák a legfőbb gondokat.
A tanácskozáson többször elhangzott, hogy elképzelés van arra is, hogy észak-déli villamosvonalat építsenek.
A (bel)város zsúfoltságának enyhítésére nem találnak jobb módszert, mint amit sokfelé alkalmaznak a világban: föld alá vinni, illetve megdrágítani a parkolást, avagy adót szedni a frekventált területeken. Természetesen ez ellen vethető: ha az ember a városszélen hagyja az autóját, hogyan jusson a belvárosba?

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!