Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.20. 14:53

A húsvét a piacon kezdődik - miskolci körkép

<p>Miskolc - Ha ünnep, akkor sütés-főzés, vendégvárás. Mindezt persze megelőzi a bevásárlás. Búza téri körsétánk alkalmával felmértük a kínálatot, és természetesen azt is, mennyi pénzzel induljunk el otthonról.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/piac-husvet-elott.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Búza téri körsétánk alkalmával felmértük a kínálatot, és természetesen azt is, mennyi pénzzel induljunk el otthonról. Első állomásunk a tojásárushoz vezet. Jól fogy a szentistváni tanyasi tojás, darabja 28 forintért.

- Most húsvét előtt a forgalom a duplájára növekedett - mondja Baloghné Tóth Emese eladó. - Van, aki 10 darabot visz, de olyan is akad, aki százat. Nem emeltük föl az árat húsvét előtt, már több hónapja ennyiért adjuk a tojást.
Nemes Andrásné érkezik üres tojástartókkal, ő kereken száz tojást vásárol.
- Kell a sonka mellé a húsvéti tálba, aztán sütni is fogok, piskótát és kókuszos süteményt, de kell a töltött káposztába is - teszi hozzá, majd megtudjuk tőle, hogy az árakkal általában elégedett, csak a zöldségeket találja túl drágának így ünnep előtt.

Két kiló

A szikszói pékség üzletének készlete délre igencsak megcsappant.
- Rengeteg kalácsot és kenyeret rendeltek az emberek péntekre és szombatra - ad felvilágosítást Farkas Éva eladó. - Viszik a fél- és negyedkilós kalácsot, kenyérből pedig több ezret adok el ünnepek előtt.

Szépen fogy a savanyúkáposzta is, tudjuk meg a vecsési savanyúság feliratú üzletben. A forgalom a háromszorosára nőtt. Zsolnai Tímea üzlettulajdonos azt tapasztalja, hogy a legtöbb háziasszony savanyúból készíti a tölteléket is. Általában 2 kiló aprót és hozzá 2 kiló hasábot vásárolnak.

Visszahozzák

Nem elégedett a mai nappal Koroknai Sándor, aki 14 kisnyulat hozott ki a piacra, de csak hetet tudott eladni, darabját 600-700 forintért.
- Általában kisgyermekes szülők vesznek nyuszit, olyanok, akik családi házban laknak - magyarázza. - Volt, aki azt mondta, hogy fölneveli, de olyan is akad, aki húsvét után visszahozza a nyulat. A pénz olyankor már nem jár vissza - teszi hozzá nevetve.

A közeli húsboltban sonkák, füstölt tarják és csülkök sorakoznak a hűtőpultban. Bűdi Sándor üzlettulajdonos a kedvünkért kettévág egy tarját, és azon magyarázza el, hogy mennyivel jobb minőségű a hagyományos módon készített (sózott, pácolt, füstölt) magyar termék, mint a páclével "felpumpált" vákumfóliás.

Szimatoljunk!
Az elmúlt évek vásárlói tapasztalata szerint (főként húsvét idején) nem ritka, a boltokban vásárolt sonkáról otthon, a felszeletelés után derül ki, hogy belül rossz szagú, sőt büdös. A felvágott sonkát az üzletek vonakodva, vagy egyáltalán nem veszik vissza. Ismeretes egy praktikus módszer a viták elkerülésére. Hosszú hústűt (vékony kötőtű is megfelel) tisztítsunk meg alaposan, szúrjuk bele a sonkába egészen a közepéig. Hagyjuk benne néhány percig. A kihúzott tűt megszagolva jól érezhető, ha a sonkának efféle rejtett hibája lenne. A sértetlen, de kétes állagú sonkát a boltok általában vita nélkül visszaveszik, majd visszaadják a szállítónak.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!