Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.02.26. 11:10

"Szoborrongálók ellen nincs orvosság"

<p>Miskolc - Jószay Zsolt miskolci szobrászművész, a kidöntött Antall József-szobor alkotója már fél évvel ezelőtt fölfigyelt arra, hogy a szobor nem áll stabilan a helyén. Azonban másik alkotásával is baj van: Szent István körmei feketék.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-Antallszobor_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Antall József szobra már fél éve sem állt stabilan a talapzatán, mondja az alkotó művész.

Jószay Zsolt miskolci szobrászművész, a nemrég kidöntött, de azóta már helyreállított Antall József-szobor alkotója nem lát politikai indíttatást a szoborrongálás mögött. Már csak azért sem, mert körülbelül fél éve észrevette, hogy a szobor inog.

- Nem kellett ahhoz nagy erő, hogy a szobor kidőljön, mivel én magam is megmozgattam korábban, és valóban nem állt stabilan a talapzaton - mondta lapunknak a művész. - Az Antall József tér eldugott helyen van, kedvenc tere az italozó fiataloknak, gondolom, a szobrot már korábban megpróbálták kidönteni, csak akkor nem sikerült teljesen.

Szent István is

A szobrászművész nem gondolja, hogy a kivitelező hibájából történt volna a kidőlés. (2003-ban állították föl a szobrot.) Mint mondta, a szobor öntésével és felállításával megbízott püspökladányi cég profinak számít a szakmában. A szoborállítás a szokásos módon történt, a rögzítésre szolgáló tüske is elég hosszú volt, a stabilitást pedig a vastag cementréteg biztosította.

- Szoborrongálók ellen azonban nincs orvosság - jegyezte meg Jószay Zsolt, hozzátéve , - azért szerencse, hogy a szobrot nem előre, a bazaltkőre, hanem hátra, a fűbe döntötték, így magának a fejnek nem esett semmi baja.

Azon is csodálkoztam, hogy nem vitték el a szobrot. Amikor először hallottam a hírt, azt hittem, meg sincs az alkotás - tette hozzá a művész, majd újabb rongálásra hívta föl a figyelmet: a szintén ő általa készített Szent István-szobor körmeit feketére festette valaki, melyet a művész három hete vett észre. Ezen a szobron is történt már korábban rongálás, két keresztet is letörtek róla, melyet Jószay Zsolt újrakészített.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!