Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.02.29. 11:41

Miskolcon újra 3 forint 60 fillér volt a kenyér ára

<p>Több százan tolongtak péntek délelőtt Diósgyőrött, ahol ,,ingyen" adták a kenyeret. Az akciót a Hazai Pékság hirdette meg és noszalgiaáron, 3 forint 60 fillérért ,,értékesítették" a kenyeret, 40 fillérért a kiflit és a zsemlét.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/kenyeres-sztori.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/kenyeres-olvaso.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Mindazt annak apropóján, hogy felújították és kibővítették az üzletet.

Csak aluminiummal

– Tizennégy évvel ezelőtt ugyanilyen az akcióval nyitottunk –mondta Veress Károly, a vállalkozás tulajdonosa. – Akkor 45 forint volt a kenyér ára, most 180 és 300 forint között van... 1994-ben csak 10, 20 és 50 filléressel, valamint 1 forintossal lehetett fizetni. Többen azt mondták, hogy Magyarországon soha nem köszön vissza a 3,60-as kenyér, nos tévedtek!
A pékségben pénteken 10 és 12 óra között, ha csak kis időre is, de felidézték a múltat.

– Reggel 8-ra jöttem és már álltak előttem vagy negyvenen – mondta Szabó József, majd hozzátette: – Jó dolgunk volt a Kádár-rendszerben!

Türelmesen várakoztak

Arra számítottunk, hogy a sorban állók majd tolonganak, elvitatkoznak, de nem így történt. Mindenki türelmesen kivárta sorát, aztán csak fél kiló kenyeret és két péksüteményt kaphatott. Azért ennyit, hogy mindenkinek jusson.
Ünnepélyes pillanatokban sem volt hiány. Mikolai Vince katolikus esperes és Molnár József evangélikus lelkész a boltnyitás (pontosabban fogalmazva: a féléves átalakítás) alkalmából – Orosz Lajos alpolgármester jelenlétében – megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret, majd megindult a csendes roham. Több százan kígyóztak, miközben számolgatták az ,,ősrégi", aluminiumból készült filléreseket és forintokat.
Az egyik, idősebb vásárló találós kérdést tett fel: ,,Emberek, ki tudja, hogy mikor került utoljára 3 forint 60 fillérbe a kenyér?" Ki így, ki úgy felelt, a többség azt mondta, hogy 1976-ban, azaz harminckét esztendeje...
Azóta sok víz folyt le a közelben kanyargó Szinván és kétségtelen tény: olcsó – ha úgy tetszik filléres, ha úgy tetszik ingyenes – kenyeret többé már soha nem kaphatunk majd.

Visszatérnének

Az akció délben ért véget. A vásárlók, különösen azok, akiknél még maradt néhány marék hajdani aprópénz, azt igérték, hogy a soron következő felújítás után is visszajönnek. Ha ismét lesz Budán kutyavásár...

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!