Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.24. 08:34

Polgárőrök - a bölcsőtől a csúcsig

<p>Taktaharkány - A Taktaközi települést nem csak megyénkben emlegetik a polgárőrség bölcsőjeként. <DIA alt="Taktaharkány - Polgárőrök 2007.12.24." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Taktahark_ny___Polg_r__337_r_k_2007_12_24_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Taktaharkány - Polgárőrök 2007.12.24." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A B.-A.-Z. Megyei Polgárőr Szövetség javaslatára, az OPSZ jóváhagyása, illetve egyetértése nyomán az „Év Polgárőr Egyesülete” címet nyerték el a község polgárőrei. Ennek ünneplésére karácsony előtt került sor a település kultúrházában, ahol tiszteletét tette Vereczkei Csaba r. ezredes, megyénk rendőrfőkapitánya. Szatmári Gyula az OPSZ elnökhelyettese megjegyezte érdeklődésünkre, az országosan nyolcvanötezer tagot számláló, ezernyolcszázötven polgárőr egyesület tekintetében igen szép eredményeket tudhatnak magukénak a harkányi önkéntesek, nem véletlenül kapták meg a kitüntető címet. – A team a rendszerváltás előtti évben már a megalakuláson gondolkodott. Érezhető volt a közbiztonság egyfajta romlása, több jogkövető lakos töprengett azon, miként lehetne megfékezni a bajokat. Tulajdonképpen az első önkormányzati választást követő első testületi ülésen fogalmazódott meg a polgárőrség megalakításának kérdése, és létre is hoztak egy közbiztonsági és bűnmegelőzési bizottságot. Ez a csoport azután hamar megalakította a polgárőrséget – emlékezett a kezdetekre Szatmári Gyula.

Hazafias cselekedet

A házi ünnepségen részt vett Túrós András az OPSZ elnöke. Köszöntőjében hangsúlyozta, a polgárőrség nagyon eredményesen dolgozik. – Gyors számolást végeztem, nyolcezer órát teljesítettek a harkányi polgárőrök, ami igen jó eredmény országos szinten. Amikor rendőrkapitány voltam Szerencsen, súlyos gondok voltak a község közbiztonságát illetően, sorozatban szolgáltatták a kisebb-nagyobb ügyeket, Tiszalúccal együtt. Azóta rendőrőrs van, érezve egy erős polgárőr egyesület támogatását, kiegyensúlyozottabbá vált a közbiztonság. Ez persze a lakosság és az önkormányzat pozitív hozzáállásának is eredménye. Maximálisan egyetértek mindazokkal, akik azt mondják, hogy a polgárőrök munkája egy lokálpatrióta, hazafias cselekedet, tevékenység, a közélet meghatározó eleme, a végtermék a bűnmegelőzés, a közbiztonság figyelemmel kísérése, javítása – mondta Túrós András. A polgárőröket és rendőröket köszöntette Varga László polgármester is, megköszönte munkájukat, végül nyolc polgárőrt ajándékcsomaggal jutalmazott meg.

Az Országos Polgárőr Szövetség néhány hete írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Vöröskereszttel – mondta Taktaharkányban Túrós András azon apropóból, hogy az év polgárőrei is végeznek karitatív munkát. – Egyfajta reklámnak gondoltuk először, lévén vannak stratégiai szövetségeseink. Azt gondoltuk, ide lehet majd sorolni ezt a szervezetet is, de kiderült, itt nem imázsjavító megállapodásról van szó, hiszen a polgárőrség eddig is végzett karitatív tevékenységet, utalok itt az áldozatvédelemre, a bűncselekmények megelőzésére. Ezeket persze kibővítjük majd azokkal a feladatokkal, amelyeket már több megyében sikeresen végeznek a polgárőrök, hogy csak egyet említsek, az időseket, magányos embereket felkarolták, segítik a tanyavilágban – mondta az OPSZ elnöke.

SfL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!