Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.14. 06:33

Nyomozás indult a miskolci állványborulás ügyében

<p>Miskolc - A miskolci vasgyár területén szerdán személyi sérüléssel végződő állványborulás oka a nem megfelelő rögzítés lehetett. A helyszíni szemle alapján a rendőség ezt valószínűsíti.</p>

Foglalkozás körében, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen személlyel szemben a Miskolci Rendőrkapitányság, a szerdán délután, a miskolci vasgyár területén lévő csarnokban kis híján tragédiával végződő állványomlás körülményeinek tisztázására. Négyen dolgoztak mintegy tizenöt és huszonöt méter magasságban, amikor a több tonnányi csőszerkezet váratlanul kártyavárként összeomlott. Három férfi az állványzattal együtt landolt a talajon. Agyrázkódással és csonttörésekkel szállították kórházba őket.
Negyedik társuk, aki a magasabb állványrészen tevékenykedett, leugrott és egy daru-teraszon ért talajt. Neki a jobb bokája tört el. A rendőrkapitányság illetékesétől kapott tájékoztatás szerint szakértő bevonásával vizsgálódnak. A helyszíni szemle adati alapján nagy valószínűséggel hiányzott a falhoz rögzítő kötés az állványzat középső részén. Ezért borulhatott el a faltól a szerkezet.

Súlyosabb lehetett volna

Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Észak-magyarországi munkavédelmi Felügyelősége illetékese pedig azt mondta el lapunk kérdésére, hogy munkavédelmi szempontból a sérülések nem nevezhetők súlyosnak. Nem történt halál, csonkolásos sérülés. Az esemény nagyságrendje, és a lehetséges súlyosabb sérülés miatt azonban, vizsgálatot rendeletek el. A helyszínt bejárták, az állványt górcső alá vették embereik. Meghallgatják még a munkáltatót és a sérülteket is. Az azonban bizonyos, hogy ilyen típusú szerelési munkáknál csak oktatásban részesített dolgozók tevékenykedhetnek, és egy irányítónak legalább ács- állványozó szakmai végzettséggel rendelkeznie. Ennek a dolgozónak végig ott kell lennie a helyszínen – mutatott rá a szakember. A vizsgálati eredmény két hét múlva várható.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!