Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.03. 14:47

Megmenekült a sebesült búbosvöcsök

<p>Igrici - Csapó László, igrici olvasónk szárnyán sérült búbos vöcsökre lelt a házuk előtt. Elmondta, vasárnap délután tompa durranásokra és rémült vadliba hangokra lettek figyelmesek. Az út közepén egy vérző madarat találtak. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bubos-vocsokrol/cn/boon-news-em_01-20071203-043634"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A búbos vöcsökről </B></A></p>

Kisebb hadakozás után megfogta és valószínűleg ezzel meg is mentette az életét - a sötét, ködös időben a járművek nem vették volna észre a sebesült jószágot. Értesítésük után felvettük a kapcsolatot a hortobágyi Madárkórház Alapítvánnyal és Déri János, a kórház vezetője hasznos tanácsokkal látta el a megtalálót és felajánlotta segítségét az elhelyzést illetően.

A búbos vöcsök – mint megtudtuk – eurázsiai eredetű , Magyarországon is nagy számban - becsült állománya 7-9000 pár – megtalálható, nem veszélyeztetett, de védett madár. Rövidtávú vonuló faj, mely időnként nálunk is áttelel.
A madár végül rövid telefonálás a területileg illetékes Bükki Nemzeti Parkhoz került. Pongrácz Ádám természetvédelmi őr elmondása szerint az állatorvosi vizsgálat és néhány napos "rehabilitáció" után, ha nincs súlyosabb baj visszakerül a természetbe.

 

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!