Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.15. 06:27

Melyik a legjobb?

<p>Miért örülnek a szülők a szabad iskolaválasztásnak? Mert megkereshetik a környék legjobb intézményét, a környék legjobb pedagógusát, a környék legjobb tagozatát. <STRONG>Hegyi Erika jegyzete.</STRONG></p>

Miért örülnek a szülők a szabad iskolaválasztásnak? Mert megkereshetik a környék legjobb intézményét, a környék legjobb pedagógusát, a környék legjobb tagozatát. Valljuk be: azért a szabad iskolaválasztásnak nem csupán ez lett a következménye. Már jó pár éve világossá vált, hogy amelyik iskolába tömegesen íratták be a hátrányos helyzetű gyerekeket, onnan a nem hátrányos helyzetűeket gyorsan kiíratták. Nagyon vonzó képzést kellett kitalálnia annak az iskolának, amelyik a jó képességű tanulókat is meg akarta tartani. A kisebb településen lakó szülők közül is csak azok tudták gyermeküket bevinni a közeli, városi iskolába, akiknek volt erre pénzük. És kik maradtak? Megint a hátrányos helyzetűek.

A szociális miniszter szerint a szabad iskolaválasztás gátja az integrált nevelésnek. Azaz, hogy a különböző képességű, különböző családokból érkező gyerekek együtt tanulhassanak. A miniszteri gondolat nem aratott osztatlan sikert. A szülők szerint addig nem lehet korlátozni az iskolaválasztást, amíg nem kínál minden intézmény ugyanolyan színvonalú oktatást. Az oktatás színvonala azonban elsősorban az ott tanuló diákok képességétől, motiváltságától függ. És ha ez egyforma lenne minden iskolában, talán már nem is lenne miért máshová menni.

Hegyi Erika

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!