boon-sportoldal

2013.12.12. 11:23

Jegyzet: Morális döntés

<em>Bojkottálja Joachim Gauck német államfő a szocsi téli olimpiát. Mint arról a tekintélyes der Spiegel hírt adott, az elnök távollétével demonstrál az orosz vezetés politikája ellen</em>. <strong>Szabó Zsolt László jegyzete</strong>.

Bojkottálja Joachim Gauck német államfő a szocsi téli olimpiát. Mint arról a tekintélyes der Spiegel hírt adott, az elnök távollétével demonstrál az orosz vezetés politikája ellen. Szabó Zsolt László jegyzete.Ha valaminek, akkor az olimpiának még van érvényes üzenete, akkor is, ha azt túl pátoszosan fogalmazzák meg, s mára meglehetősen kiüresedett. Nevezetesen, hogy az a néhány nap a népek békéjéről, a nemes versengésről szól. Az ötkarikás játékok napjainkban azonban inkább globális show-műsorra hasonlítanak, mint sportversenyre.

Persze máskor is rendeztek már olimpiát politikusok, sőt politikai blokkok nélkül is. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis mi keresnivalójuk van a politikusoknak a sportversenyeken. Nyilván csak protokolláris. Gauck arra igyekszik rávilágítani, hogy az emberi jogokra sokszor magasról tesz a nagy medve. Ezért kaptak nagy figyelmet Hodorkovszkij perei, vagy a Pussy Riot tagjainak a Megváltó Krisztus-székesegyházban bemutatott flashmobja miatt indult eljárás. Gauck morális döntést hozott, annak politikai megítélése azonban korántsem megkérdőjelezhetetlen. A bennem megszólaló naiv hang ugyanis azt mormogja, a nyílt párbeszéd üdvözítőbb lenne a jogtalanságok orvoslására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!