Debrecen hírei

2018.10.02. 13:44

Jó víz Nagycserén és Halápon

Debrecen-Nagycsere - Jövő tavasszal megkezdik a Debrecen keleti határában található két kistelepülésre tartó vízvezeték kiépítését.

Debrecen-Nagycsere - Jövő tavasszal megkezdik a Debrecen keleti határában található két kistelepülésre tartó vízvezeték kiépítését.

  • A kormány ez év tavaszán úgy döntött, hogy támogatja Debrecen azon tervét, mely szerint a nagycserei és a halápi városrészekbe vezető ivóvízvezetéket építene ki – ismertette Nagycsere központjában Papp László, Debrecen polgármestere kedden.
  • Elmondta: szeptemberben megérkezett Debrecen számlájára az az 560 millió forint, amely a beruházás megvalósításához szükséges. A Nagycserén és Halápon élő 2600 polgár jelenleg zömében fúrt kutak vizét használja, és palackos vizet iszik. A kutak zöme azonban nem megfelelő minőségű vizet ad.
  • A csaknem 13 kilométernyi vezeték lefektetését jövő tavasszal kezdik, és a tervek szerint októberre készül el – jelentette be Papp László.
  • A megyeszékhelytől néhány kilométerre keletre, az Erdőspusztákon található két, közigazgatásilag Debrecenhez tartozó kistelepülés, Nagycsere és Haláp. Az ott élők régi problémája, hogy nem jó a földből kinyerhető víz.

    Kútvíz kizárólag bátraknak

    A Nagymacson lakó Medgyesi Istvánné ottjártunkkor elmondta: vezetékes víz hiányában a helyiek általában saját fúrt kútjukat használják. Az azokból jövő, általában szürkés színű, mérgező anyagokat is tartalmazó vizet hidroforokkal juttatják be a házakba. Csakhogy azok gyakran elromlanak.

    A víz rettenetesen vasas. A benne lévő gáz miatt sokszor a szaga is kibírhatatlan”

    – osztotta meg tapasztalatait Medgyesi Istvánné. Elmondta: a káros anyagokat ők a csapokra felszerelt szűrőkkel igyekeznek eltávolítani.

    Fehér ruhát venni nem érdemes

    Zahariné Cseszlai Krisztina két és fél éve él férjével és 19 hónapos kisgyermekével Nagycserén. Nekik is fúrt kútjuk van. – Nagyon keveset iszunk belőle, de ebből főzök. A picinek ásványvizet adok – fogalmazott. Arról is beszámolt, hogy naponta 5-6 liter ásványvizet fogyasztanak, amit rendszeresen hordani kell.

    A kútvíz gyorsan megfogja a fürdőszoba berendezését, a világos, főleg a fehér ruhák pedig elszíneződnek tőle. Vezetékes vízzel lényegesen jobb lenne az életminőségünk és a komfortérzetünk”

    – állította.

    Vízvezetékkel orvosolják

    Papp László, Debrecen polgármestere egy Nagycserén tartott, keddi sajtótájékoztatón bejelentette: jövőre Debrecenből Nagycserére, illetve Halápra vezető ivóvízvezetéket építenek. Az ehhez szükséges 560 millió forintot a kormány biztosítja.

    A csaknem 13 kilométernyi új vezeték lefektetéséhez a tervek szerint jövő tavasszal kezdenek hozzá, a munkát 2019 októberében akarják befejezni.

    Régi álom válik valóra

    Türk László debreceni önkormányzati képviselő arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy tavaly Nagycserét is érintő önkormányzati képviselő-választást tartottak. A kistelepülésen folytatott kampány idején és azóta is központi téma a víz minősége, a vízvezeték megépítése.

    Kovács István önkormányzati képviselő Halápon szerzett hasonló tapasztalatairól adott számot, ahol szintén erről beszélnek a leggyakrabban. Ott az óvoda és az orvosi rendelő is indokolja a vezeték kiépítését – tette hozzá.

    OCs

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!