Biztonságos a debreceni Köztemető?

Biztonságos a debreceni Köztemető?
Az internetezők számára nem ismeretlenek azok a jellegű képek, amelyeken egy bizonyos stílus képviselői temetőkben, sírokon pózolnak- akár ruhában, akár anélkül. Mi a helyzet Debrecenben?

A debreceni Nagyerdei Köztemetőben még nem találkoztak ezzel a jelenséggel.

Nyika János, a debreceni Köztemetőket üzemeltető A.K.S.D. Kft. Temetőüzemeltetési Üzletágának vezetője elmondta, náluk még nem jelentettek ehhez hasonló esetet a biztonsági szolgálat emberei. “Eleve a sírkövekre is tilos ráülni, munkatársaink erről folyamatosan tájékoztatják az esetlegesen szabályszegő látogatókat”

Amennyiben pedig valakit rajtakapnának azon, hogy – mint több kép is bizonyítja- félmeztelenül vagy meztelenül pózolna egy emlékhelyen, azonnal feljelentést tennének ellene, hiszen tette sérti mások kegyeleti érzését, és a közerkölcsöt.

Éjszaka is őrzik

Ferenczi Imre, a Nagyerdei Köztemetőt őrző cég biztonsági igazgatója szerint jelentős visszatartó erőt jelent, hogy éjszaka is őrzik a közterületnek számító, ám de bekerített területet, valamint járőrszolgálatuk is folyamatosan változó, ám de hatékony stratégiával próbálja kiszűrni a temetőt nem rendeltetésszerűen használókat.

Kevesebb a virágtolvaj

Nagyobb problémát jelent a Nagyerdei Köztemetőben a virág- és sírkőlopás- bár mióta a 20.000.-Ft érték alatti lopást is elzárással lehet büntetni, jelentősen visszaesett a virágtolvajlások száma – mondta Nyika János. Előfordult korábban olyan is, hogy egyik sírról helyezték át a másikra a koszorút vagy a csokrokat, sőt, voltak, akik ezt rendszeresen tették.
Az igazgató szerint amennyiben a törvény engedélyezné az autók átvizsgálását kifelé menet, még kevesebb káreset történhetne.
A bronz- részszobrok, vázák eltulajdonításáról is régen kaptak bejelentést. Rablásra is évekkel ezelőtt volt utoljára példa, így biztonságosnak tekinthető a város temetője.