Bárki lecsekkolhatta saját állapotát a Kossuth téren

Akt.:
Bárki lecsekkolhatta saját állapotát a Kossuth téren
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Harmincötféle ingyenes szűrésre várták a szakemberek az egészségi állapotuk iránt érdeklődőket egy speciálisan berendezett nagy kamionban szombaton.

A 20 méter hosszú járműben egyebek mellett szív- és érrendszeri vizsgálatokat, légúti, szemészeti, hallás-, labor- és mozgásszervi ellenőrzéseket végeztek, valamint megmérték a jelentkezők vérnyomását, vércukor- és koleszterin­szintjét, haskörfogatát. Az onnan néhány méterre felállított sátrakban lehetőséget biztosítottak az egészséges táplálkozás, a pihenés, a rekreáció, a wellness és az egészségtudatos életmód megismerésére. A szervezők fő célja a lakosság egészségi állapotának felmérése, javítása volt.

Összefogott az egészségügy

– Leginkább azért érdemes eljönni ide, mert a polgár fél óra alatt átfogó képet kaphat egészségi állapotáról – fogalmazott a kamionban Dankovics Gergely, a rendezvény programigazgatója. Elmondta: azért, hogy minden jól működjön, 67 szakmai szervezet fogott össze. Egy nap alatt maximum 128 főnél, 5100 vizsgálatot tudnak elvégezni. Hozzátette, minden ilyen szűrőnapon szoktak találkozni olyanokkal, akik nagyon régen nem voltak orvosnál, és ekkor szembesülnek azzal, hogy például magas a vérnyomásuk vagy nincs rendben a látásuk, vércukorszintjük.

Két újabb baj

Annak ellenére, hogy szombaton a nap nagy részében esett az eső, szinte folyamatosan érkeztek az érdeklődők. Egyikük, egy 68 éves nő arról beszélt kérdésünkre, hogy mind a 35 vizsgálaton részt vett. Eddig úgy tudta, visszér problémáján kívül nincs más baja, most azonban kiderült, hogy nem tökéletes a hallása és magas, 170/100-as a vérnyomása.

Szabó Edina és Andrássy István Budapestről egy hosszú hétvégére, kirándulni érkeztek Debrecenbe. Éppen a fedett fürdő felé indultak, amikor meglátták a szűrőkamiont és emiatt későbbre halasztották a lubickolást. A vizsgálatok megkezdése előtt a férfi elmondta, hogy fontosnak tartja a rendszeres egészségügyi szűrést, utoljára nagyjából fél évvel ezelőtt vett részt egy hasonlón. Azt is elárulta, hogy magas a vérnyomása és rosszak az ízületei, mely problémákra gyógyszereket szed.

Kert helyett egészség

Az információs sátraknál többen egy, az egészségi állapot felmérését szolgáló, anonim kérdőívet töltöttek ki. Kemény Mártonné is így tett, amikor megszólítottuk. – Soha nem voltam még ilyen szűrésen, de olvastam a Naplóban, hogy lesz. Reggel arra gondoltam, hogy mivel a rossz idő miatt úgysem tudok kimenni a kertbe, rászánom az időt – fogalmazott. – Azért jó ezen részt venni, mert ha megmondják, mire vagyok hajlamos, legalább tudni fogom, mire kell vigyáznom.

HBN-OCs


Nagyon „kapós”

Az országot 7 éve járó egészségügyi szűrőkamion megjelenését elsősorban önkormányzatok és cégek szokták kérni. Ezen alkalmak egyre népszerűbbek. Idén például eddig csaknem ezer helyre hívták őket, de csak 200 ponton tudnak megjelenni. Debrecen nagyjából a 100. helyszín volt. A megyeszékhelyre a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet keretei között működő debreceni Egészségfejlesztési Iroda, valamint Debrecen önkormányzata kérésre érkezett a kamion. A szakmai programot az Egészségfejlesztési Iroda egészítette ki 10 pavilonban nyújtott szolgáltatással.

hirdetés