Balog Zoltán: a kormány mintegy 1300 milliárdos önkormányzati adósságot vállal át

Debrecen, 2014. február 6. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) és Kósa Lajos polgármester (b2) sajtótájékoztatót tart az önkormányzati adósságok állami átvállalásáról Debrecenben 2014. február 6-án. Jobbra Pajna Zoltán alpolgármester. A miniszter bejelentette, hogy a kormány február végéig átvállalja az önkormányzatok teljes adósságállományát, mintegy 1300 milliárd forintot.
Debrecen, 2014. február 6. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) és Kósa Lajos polgármester (b2) sajtótájékoztatót tart az önkormányzati adósságok állami átvállalásáról Debrecenben 2014. február 6-án. Jobbra Pajna Zoltán alpolgármester. A miniszter bejelentette, hogy a kormány február végéig átvállalja az önkormányzatok teljes adósságállományát, mintegy 1300 milliárd forintot. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen, 2014. február 6., csütörtök (MTI) – A kormány február végéig átvállalja az önkormányzatok teljes adósságállományát, mintegy 1300 milliárd forintot – jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Debrecenben.

Balog Zoltán emlékeztetett rá, hogy az első ütemben a megyei önkormányzatok csaknem 200 milliárdos tartozását, majd az ötezer lakos alatti települések 74 milliárdos adósságállományát, végül az ötezer lakos feletti települések 610 milliárdos adósságát konszolidálta az állam.

A hónap végéig további 420 milliárd forintot vállal át az állam, s ezzel hitelmentessé válik az önkormányzati szféra – tette hozzá a tárcavezető.

Balog Zoltán a debreceni városházán Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy az önkormányzatok adóssága 2002 és 2010 között meghatszorozódott.

Ez a tisztázatlan, rossz feladatmeghatározásból és finanszírozásból adódott: a kormány egyre több feladatot adott át az önkormányzatoknak egyre csökkenő finanszírozás mellett – magyarázta a miniszter.

Hozzátette: 2014 február végére minden magyar település, minden magyar önkormányzat megszabadul az adósságtól, amit a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején kénytelen volt felhalmozni.

Elmondta azt is, hogy Hajdú-Bihar önkormányzatait eddig 31,9 milliárd forintos adósságtól szabadította meg a kormányzat, február végéig további 15,9 milliárdot vállal át.

Debrecen esetében az első körben ez 18,1 milliárdot, most újabb 9,7 milliárdot jelentett – fűzte hozzá.

Kósa Lajos a ciklus óriási sikerének nevezte, hogy az önkormányzati alrendszert a kormányzat kivezette az eladósodottsági csapdából.

Debrecen esetében – mint mondta – a hitelállomány akkor volt a legnagyobb, amikor a legjelentősebb fejlesztéseket hajtották végre, amit nem tudtak másból, csak hitelből finanszírozni.

A város vagyona a 2003-as 256 milliárdról 2014-re 300 milliárd forintra nőtt – tette hozzá.

Kósa Lajos utalt arra is, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek az elmúlt években nem mertek fejleszteni, s nem adósodtak el, 50 milliárd forintot különített el a kormány fejlesztésekre.

– MTI –