Balmazújváros hírei

2018.07.16. 07:38

Tábori élet uralkodott a hétvégén Balmazújvároson

Balmazújváros - A hadijáték elkápráztatta közönséget, egy T34-es tankot a szemünk láttára lőttek ki.

Balmazújváros - A hadijáték elkápráztatta közönséget, egy T34-es tankot a szemünk láttára lőttek ki.

Az idei év sem telhetett el Bakafesztivál nélkül, a hétvége folyamán második alkalommal rendezték meg Balmazújvárosban a nagy sikernek örvendő rendezvényt. A hagyományteremtőnek is nevezhető hadkultúrához kapcsolódó esemény vonzotta az embereket. A péntektől három napig át tartó rendezvény számtalan programot rejtett magában. Hagyományőrzők, katonai járművek, motorkerékpárok, íjászat és lövészversenyek várták a kíváncsiskodó tekinteteket, amelyek még a határon túlról is érkeztek. Nagyon sokan ellátogattak a rendezvényre, néha még az eső is eleredt, de ez nem vette el a kedvét a résztvevőknek, a sátrak alatt várták meg, hogy újra kisüssön a nap, majd ismét belevethessék magukat a világháborús kincsek közé.

A fegyverbemutatók mellett a tábori életbe is betekintést nyerhettek a látogatók, hagyományőrző táborokat járhattak körbe, mindeközben a veterán katonai járművek ellepték a rendezvény helyszínét, amelyek utazásra invitálták a közönséget. A hadtörténeti előadások alatt mindenki figyelmesen fürkészte a jeleneteket, ami nem meglepő, hiszen nagyon látványok elemek voltak láthatók. Benkő József a fesztivál egyik szervezőjétől megtudhattuk, hogy nagyon sok előmunkálatot igényeltek a hadijátékok, hiszen számtalan pirotechnikai eszköz használatban van.

Fegyverek simogatása

– Ahogy a fesztiválon, úgy a hadijátékokban is az első és a második világháború kerül megelevenítésre. A tavalyi évben igazán népszerű volt a rendezvény, így nem volt kérdés, hogy idén is megszervezzük. Azért is fantasztikus ez a fesztivál, mert nincs megcélzott közönség, bárki megtalálhatja azt, ami számára érdekes és szórakoztató lehet. Esténként koncertek színesítik a programkínálatot, de napközben is számtalan elfoglaltság nyújthat kikapcsolódást. Meglehet fogni azokat a fegyvereket, felszereléseket, amelyeket a háború után használtak. Különböző régi fegyvereket tudnak a résztvevők kipróbálni, vaktölténnyel tudnak lőni, emellett lovaglásra is van lehetőség – mondta a szervező, majd hozzátette:

Egy valódi tábori élet közepébe csöppenhet az, aki ellátogat a rendezvényre, igazi átszellemülést ajándék számunkra a fesztivál. A honfoglalástól egészen napjainkig elmerülhetünk őseink világába, ami véleményem szerint egy csodálatos dolog."

Szórakoztató programok

A fesztiválon többnyire helybéliek vannak, de a környező településekről is érkeztek kíváncsiskodók, valamint erdélyi lakosokkal is találkozhattunk. Napközben nagyon sok érdeklődő megfordult, ami estére sem változott meg, a koncertek vonzották az embereket. Családok, baráti társaságok érkeztek a rendezvényre, hogy kipróbálják a világháborús eszközöket, ami természetesen a gyerekeknek is nagyon tetszettek. – Tavaly nem voltunk a fesztiválon, de idén nem akartuk kihagyni, az interneten tájékozódtunk a rendezvényről, ahol nagyon pozitív visszajelzéseket olvastunk. A férjemet érdekelték leginkább a programok, de nem bántam meg, hogy eljöttünk, mert tényleg nagyon színes és érdekes a programkínálat, emellett a gyerekeknek is nagyon tetszenek a látottak – tette hozzá Gyurkó Katalin, aki a családjával Debrecenből érkezett a fesztiválra.

A Hírek 360 tudósítása a rendezvényről:

A hadijáték elkápráztatta közönséget, a világháborús jelenetek nagyon élethűek voltak, láthattuk, amint egy T34-es tankot kézi páncéltörővel kilőnek. A harc folyamán az oroszok lerohanták a magyar katonákat, majd a németekre is rátámadtak, de természetesen az aknavetősök sem maradtak sebezhetetlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!