Nagyvilág

2008.03.13. 22:54

Topolanek "beszólt" Washingtonnak

<p>Washington - A cseh kormányfő, Mirek Topolanek fogolykínzással vádolta az Egyesült Államokat, válaszul arra, hogy egy amerikai jelentés szerint Csehországban virágzik a korrupció.</p>

"Egy olyan ország, amely megengedi a foglyok kínzását, nehezen győzhet meg bennnünket arról, hogy megsértjük az emberi jogokat" - jelentette ki Topolanek a www.idnes.cz híroldal szerint.

A washingtoni külügyminisztérium a napokban adta ki hagyományos éves jelentését arról, hogy milyen mértékben garantálják az emberi jogokat a különböző országokban. A dokumentumban Csehországot korruptnak nevezik. "A cseh kormány nem mindig tarttatta be a törvényeket" - olvasdható a jelentésben.

Külön kiemelték Jiri Cunek volt miniszterelnök-helyettes ügyét, aki korrupciós vádak miatt lemondott novemberben, de most szeretne visszatérni a hatalomba. Egy újságíró ezzel a jelentéssel kapcsolatban kérdezte Topolaneket, amire a kormányfő a fogolykínzásokkal hozakodott elő.

A cseh kormányfő kemény szavai váratlanul jöttek, hiszen február végén még szívélyes hangvételű látogatáson volt Washingtonban. Ráadásul az USA nemrég állapodott meg Csehországgal a vízummentesség feltételeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!