Debrecen egyik kincse

2019.07.25. 07:17

Megmentenék a Nagyállomás öreg gőzösét

A kifakult masina sorsa a közlekedési múzeumban is napirenden van.

Fotó: Vass Attila

Ismét ráférne egy karbantartás a debreceni Nagyállomáson kiállított, 326.136 típusú gőzmozdony, mely mára elvesztette a fényét. Pedig nem is oly rég, 2012 szeptemberében festették le helyi vasutasok.

Négy évtizede kiállítva

Az 1980 óta a felüljáró melletti parkban megcsodálható vasúttörténeti relikvia korábban a püspökladányi pályaudvaron dolgozott tolatómozdonyként. A „MÁV IIIe. osztály”-ról (1911-től „326 sorozat”-ról) azt is feljegyezték a szakportálok, hogy ez a leghosszabb ideig szolgálatot teljesítő magyar nagyvasúti gőzmozdonytípus.

 

Pályafutása elején tehervonatokat és a nagyobb emelkedésű pályák személyszállító vonatait továbbította, majd állomási tolatószolgálatba került, s csak a dízelesítés miatt lettek nyugdíjasok. Az egyébként ma is gyönyörű jármű újbóli kiszürkülése miatt a Napló a tulajdonos Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumhoz fordult.

Szakmai támogatás

Az intézmény a főmuzeológusa szakmai álláspontja alapján azt válaszolta, hogy napirenden van a nyilvántartásukban lévő szobormozdonyok állapotjavítási lehetősége. Ilyen az országban több mint 30 van, de a múzeumban ennek lebonyolítására nincs kapacitás.

Általában az állomásokon működő civil vasútbarátok segítségét veszik igénybe, akik a múzeum szakmai irányítása szerint optikai vagy részletesebb műtárgyvédelmi beavatkozást hajtanak végre a gőzmozdonyokon.

Debrecenből eddig nem kaptak ilyen megkeresést, de ha lenne rá helyi vállalkozó, szakmailag maximálisan támogatni tudnák.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában