Az óvodától az űrtechnikáig… – Újabb milliárdos fejlesztést jelentettek be a debreceni cégnél

Akt.:
Az óvodától az űrtechnikáig… – Újabb milliárdos fejlesztést jelentettek be a debreceni cégnél
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszti gyártási kapacitását és a kutatás-fejlesztés informatikai hátterét debreceni gyárában a texasi központú National Instruments (NI). A beruházás további 210 új munkahelyet jelent a ma 1200 főt foglalkoztató National Instruments Hungary Kft.-nél. Ezt Alex Davern, az amerikai cégcsoport ügyvezető alelnöke jelentette be kedden, a magyarországi leányvállalatuk 15. születésnapján. Elhangzott, hogy a debreceni volt az NI első tengerentúli gyártóüzeme, ahol idén már a 10 milliomodik terméket állították elő. A gyártáson túl olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is működnek nálunk, mint az informatikai fejlesztői részleg vagy a pénzügy.

Az amerikai National Instruments Corporation 15 éve építette fel debreceni gyárát, ahol ma már 1200 embert foglalkoztatnak az elektronika és az információ-technológia tucatnyi területén – hangzott el a cég születésnapi ünnepségén kedden a Határ úti ipari parkban, ahol újabb milliárdos fejlesztést jelentettek be.

A gyártáson túl

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: kezdetben arra gondoltunk, hogy csak egy gyártókapacitást fogunk létrehozni, de aztán olyan jól sikerült a gyártás, hogy ma már az 1200 munkavállalónkat 13 szakterületen (IT, kutatás-fejlesztés, logisztika stb.) foglalkoztatjuk. A célunk az volt, és ma is az, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket állítsunk elő. Ehhez kiművelt emberfőkre van szükség, ezért indítottunk el mentorprogramokat az óvodától az egyetemig. Debrecen mind a 37 általános iskolája kap tőlünk 3-3 robotkészletet ajándékba, 15 millió forint értékben. Abban a reményben, hogy talán az ezeket használó gyerekek lesznek azok, akik a távolabbi jövőben kutatás-fejlesztéssel fognak majd foglalkozni.

Kattintásra galéria nyílik! Kattintásra galéria nyílik! ©

Sikertörténet

– Ez egy igazi magyar-amerikai sikertörténet. Debrecenben az NI letelepedésével a gazdaságfejlesztés terén egy új korszak vette kezdetét – fogalmazott Papp László, a város polgármestere, aki szerint az amerikai cég sikere igazolta, hogy Debrecen képes kiszolgálni a legmagasabb technológiai igényű vállalatokat is. „Ezzel együtt az NI kiemelkedő jelentőségű oktatási és kutatási programokat indított a városban, és mérnökei munkájának köszönhetően fejlesztési eredményeivel a vállalatot a régió egyedülálló tudásközpontjává tette az elektronika és az információ-technológia terén” – mondta elismerően a városvezető.

„Mindig meglep”

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője egy vallomással kezdte: szeretek az NI-be jönni, mert mindig úgy érzem magam, mintha a jövőbe mentem volna. Múlt időben. Eddig még nem tudtam úgy ide betérni, hogy ne találkoztam volna valami olyasmivel, amiről egyébként fogalmam se volt, hogy micsoda; például nem is olyan régen digitális alapkövet tettünk le, és a föld alól valami szenzor közvetítette az internet közönségének, hogy miként halad az építkezés. Hm…

A volt debreceni polgármester fantasztikusnak nevezte azt az innováció, ami a vállalatot jellemzi. Mint ahogy véleménye szerint az is fantasztikus, hogy itt van egy debreceni cég, amely folyton a jövőn, a jövőben gondolkodik. – Mindezt egy olyan városban, ahol a maradandóság, a tradíciók, valamint a jövő és az innováció egyszerre van jelen. Jó megmártózni ebben a szellemben – mondta.

HBN-PA


Tudásközpont jött létre

Szabó László miniszterhelyettes szerint itt már megvalósult az a törekvés, hogy egy cég ne csupán összeszerelő üzemként működjön az országban, hanem mind több kutatás-fejlesztés és innováció jöjjön létre. „Hat éve még azon töprengtünk, hogyan adjunk az embereknek munkát, ma pedig már az a kihívás áll előttünk, hogy a munkához honnan teremtsük elő a megfelelő szakembereket. Az USA az EU-n kívüli legnagyobb kereskedelmi partnerünk; jelenleg 1650 amerikai cég mintegy 90 ezer embert alkalmaz nálunk, és újabb érdeklődők kopogtatnak – jelentette sejtelmesen a szakpolitikus.

hirdetés