Az önkéntesség gyógyírként terjed Biharban

Nagykereki – 17 millió forintból hozták létre a jövőbemutató programot.

A Bihar Fejlődéséért Egyesület az elmúlt években folyamatosan próbált olyan programokat kidolgozni, amelyek lehetőséget nyújtanak a kistérség településein élő lakosságnak az élethelyzetük javítására, jobbá tételére.

Ez volt az egyik oka annak, hogy 2012-ben belevágtak „Az önkéntesség elterjesztése Biharban” elnevezésű projektbe. Az immár lezárt, megvalósult program tapasztalatairól hallhattunk kedden, a nagykereki Bocskai várban tartott konferencián, ahol Gyula Ferencné projektmenedzser kiemelte, hogy kilenc települési önkormányzattal kötöttek együttműködési megállapodást, feladatuk volt a lehetséges fogadóhelyek, és az önkéntesek felkutatása, megszólítása. Létrehoztak egy térségi önkéntes adatbázist is, melyben 246 önkéntest regisztráltak. Ők közel háromezer óra munkát végeztek környezetükben. Önkéntes irodát alakítottak ki Nagykerekiben, amely a projekt zárását követően még további három évig fog a településen üzemelni. Nem hiába, ugyanis vannak olyan önkéntesek, akiknek már a közeljövőben is lekötött feladatuk van.

– Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy az önkéntesség segíthet környezetünk és közösségünk jobbá tételében. Olyan kistérségi kultúrát alakíthat ki, ami pozitív hatással lehet más programok megvalósítására is – mondta Karika Róbert szakmai vezető. Az eseményen Dr. Béres Csaba szociológus, Pető Ibolya mentor és Bánfalvi Győző szociológus is szólt az önkéntesség hátteréről.

HBN


A közös jóért

Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében.​
hirdetés