Az is ott volt, akit már nem hívhattak

Az is ott volt, akit már nem hívhattak
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Ez a nemzedék érti a Szabó Magda közvetítette értékeket, joggal emlékeznek meg a géniuszról.

„Ez egy különleges pillanat, mert olyanok is itt vannak, akik már nem élnek, csak kimondódott a nevük, és olyankor a holtak megjelennek.” Ha a jelenetet, amikor a száz éve született, s tíz éve elhunyt Szabó Magda maga mondja a vászonról a tiszteletére egybegyűltek szemébe e mondatot, filmre vinnénk, erős dramaturgiai érzéke miatt bizonnyal dicsérnék a kritikusok a rendezőt. Ám így, hogy ez a valóságban történt meg szombaton az Ady Endre Gimnázium pódiumtermében, a jó Istennek adhattak hálát a jelenlévők, s remélhették, valóban ott terem lélekben a Kossuth-díjas író. Az intézmény a Debreceni Tankerületi Központ támogatásával országos versenyt hirdetett, melyre Debrecen híres szülöttének életéhez vagy művéhez köthető kisvideókat, illetve megzenésített verseket vártak. A szervezők meghívták a két kategória nyolc-nyolc, legjobbnak ítélt beadványának alkotóit, és megmutatták nekik Szabó Magda szeretett városát, a számára fontos helyszíneket. A szombati alkalmon levetítették az ide invitáltak klipjeit, illetve a résztvevő középiskolások előadták a dalokat.

Bár mesélne még

Pappné Gyulai Katalin, a tankerületi központ vezetője az eseményen hangsúlyozta: örült az Ady-gimnázium kezdeményezésének, és annak, hogy lehetőséget kapnak a fiatalok a kreativitásuk hasznosítására, az alkotásban való elmerülésére. Beszélt személyes emlékeiről; Szabó Magda tiszta beszéde, szeretet sugárzó hangja ragadt meg benne, s a folytonos hiányérzet, amikor elváltak egy-egy találkozás után: „Miért hagyta abba a mesélést?”

Fotók: Derencsényi István Fotók: Derencsényi István ©

Várhalmi Ilona az iskola művészeti vezetője, drámapedagógusa szólt a pályázat kiötléséről, és előrevetítette: jövőre is készülnek hasonlóval. Felidézte, Szabó Magda a hetvenedik születésnapján a Csokonai Színházban járt, és ő meggyőzte, hogy jöjjön át a szomszédos gimnáziumba rendhagyó irodalomórát tartani. A pódiumteremben – ahol e történetet hallgattuk – 70 szál gyertyával díszített tortával várták az írót. A színház és az iskola között láncban álltak a diákok, s jeleztek, amikor elindult ünnepeltjük, aki arra léphetett be az elsötétített helyiségbe, hogy hetven kicsi láng lobog a tiszteletére. Bár nem volt érzelgős típus, kicsordult a könny a szeméből. Megköszönte, s így szólt: „Kinek van ebben a házban ekkora dramaturgiai érzéke?” A művészeti vezető hozzáfűzte: géniuszról akkor érdemes megemlékezni, ha az elkövetkező nemzedék, gondolkodásában, szívében és lelkében is meg tudja ezt tenni.

Fejben, szívben felnőve

A felvonultatott műveket látva, nem fér ahhoz kétség, hogy a jelentkezők méltóképp emlékeznek, agyban és szívben is felnőttek a feladathoz. Változatos dalokat hallhattunk, ötletes filmeket, animációkat láthattunk és sok felvételt Szabó Magdáról. Előbbieket Kálloy Molnár Péter színész, költő, rendező, énekes, utóbbiakat Hajdu Szabolcs film- és színházi rendező, színész értékelte; üzenetüket felolvasták a rendezvényen. Mindketten az Adyba jártak. A versmegzenésítési kategóriában egy igazán színvonalas alkotás nyert: zongorázott és énekelt Mészáros Gábor, őt hegedűn Koszta Éva és Juhász Kristóf kísérte, s mint elhangzott, Baditz Dávid, a szintén egykor adys diákként indult bábszínész volt segítségükre. Dér Emese, az intézmény dráma tagozatos tanulója által készített videó nyert a saját kategóriájában. Nem találkozott az íróval, óvodás volt, amikor Szabó Magda meghalt, de a művei mintha áthidalnák e tér- és időbeli korlátot kettejük között. Így fogalmazott: „A szívemhez nőtt, csodálatos nőnek képzelem el. A leginkább azért nézek fel rá, ahogyan Debrecenről írt, beszélt. Tisztelettel, szeretettel, büszke volt rá, hogy idetartozik.” A díjazott úgy vélte, erős érzelmi töltetet ad, ha Szabó Magda beszél a film alatt, ráadásul neki különösen tetszik a hangja. A bátyja segedelmével sok hanganyagot találtak az interneten, majd kitalálta, hogyan szerepeljen ő, a színésztanonc a filmben, így indult a projekt. A videó végén így nyilatkozik Szabó Magda: „Ha úgy érzem, hogy önöknek fontos, akkor valószínűleg leszek még egy kicsit. Életemben kaptam annyi szeretet, hogy bűn volna azt mondani, nem volt szép.”

HBN–HABE