fotókkal

2020.04.22. 14:40

Új fákat kapott a Nagyerdő a Föld napján

Debreceniként természeti értékeinkre gondolva a Föld napján – április 22-én – mi más juthatna eszünkbe elsőként, mint a Nagyerdő.

Fotó: Kiss Annamarie

A Nagyerdő egyik erdőrészletét 1939. október 10-én első tételként – az első hazai természetvédelmi területként – jegyeztek be a magyar természetvédelmi törzskönyvbe. 1992-ben kiterjesztették az erdő teljes területére a természetvédelmi oltalmat. Mindezért Debrecen nem csak a szabadság, hanem a magyar természetvédelem őrvárosa címet is joggal viselheti – mondta el Balázs Ákos, Debrecen környezetvédelemért felelős alpolgármestere a Föld napja alkalmából a nagyerdei parkerdő területén rendezett sajtótájékoztatón április 22-én.

A debreceni önkormányzat szerdai közleménye rámutat: a Nagyerdő védelme, értékeinek megőrzése és gyarapítása minden debreceni, sőt, minden magyar érdeke. Papp László polgármester a Debrecen, a mi kertünk elnevezésű mozgalom keretében egy évvel ezelőtt, 2019. április 23-án hirdette meg azt a programot, melynek keretében öt év alatt – 10.000 új fa telepítését irányozta elő, melyből. Ennek jegyében az első csemetéket a Cívis és a Békessy Béla utca közötti parkban ültették el, míg 2019 novemberének végén már az ezredik fácska is földbe került a Wesselényi-lakótelepen. Az elmúlt egy évben a város számos pontján volt már faültetés – így például a Kiserdő megújítása jegyében Józsán, a Tócó-ér mentén.

A mostani sajtótájékoztató keretében összesen 30 fát – 22 kocsányos tölgyet és 8 platánt – ültettek el a Nagyerdei Víztorony és a Nagyerdei Stadion körüli parkerdő-részben Debrecen természetének megóvásáért dolgozó önkéntesek segítségével.

Böngészni is lehet

A mai naptól az interneten keresztül hozzáférhető a Debrecen főkertésze, Kuhn András által összeállított fakatalógus, amely azok számára nyújt szakmai alaposságú, ugyanakkor praktikus információkat, akik akár köz-, akár magánterületen kívánnak fát ültetni a városban. A katalógusban megtalálhatók az egyes fajták fő jellemzői – méretüktől kezdve környezeti igényeikig –, jellemzi növekedési ütemüket, milyen magasra nőnek, mi jellemző gyökérzetükre, lombozatukra, termésükre. Továbbá minden egyes fafajnak megvannak a sajátos előnyei, esetleg hátrányai is, amik segítségével meghatározható, hogy az adott helyre a megfelelő fafajt válasszuk. A katalógusban egyaránt szerepelnek őshonos fajták és díszfák is. Kiválasztásuk elsődleges szempontja a melegebb és szárazabb városi klímát tűrő képességük volt.

„Ebben a nehéz időben is nagyon fontos természetünk védelme, gyarapítása. Éppen ezért szeretnénk a természetet „bevinni” a debreceniek otthonába. Útjára indítunk egy videósorozatot Természetfutár címmel, mely Váradi Zoltánnal a debreceni Természettár vezetőjével együttműködésben valósul meg”

– jegyezte meg az alpolgármester.

A Természetfutárral Debrecen város hivatalos Facebook-oldalán mától találkozhatnak majd. A Nagyerdő élővilágát bemutató sorozat első része a mai napon elültetett egyik fafajról, a kocsányos tölgyről szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában