Sport

2015.02.19. 12:54

Következő szintre kell lépni!

Debrecen - A TAO-támogatásnak köszönhetően professzionális keretek között működhet az utánpótlásképzés.

Debrecen - A TAO-támogatásnak köszönhetően professzionális keretek között működhet az utánpótlásképzés.

„A TAO-sportágak sportgazdasági helyzetének áttekintése a támogatói oldalról” címmel rendezett konferenciát a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Közgazdasági Társaság Sportközgazdasági Szakosztálya, valamint a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Sportgazdasági- és Menedzsment Tanszéke. A csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozáson a társaságiadó-kedvezmény rendszerben (TAO) résztvevő látványsportágak sportgazdasági helyzetét vitatják meg a szakemberek.

Minőségi szakmai munka

Az esemény sajtótájékoztatóját a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar egyik tanácstanácstermében tartották csütörtökön délelőtt. Papp László, a cívisváros polgármestere hangsúlyozta, Debrecen számára a sport kulcsfontosságú volt az elmúlt évtizedekben, s így lesz ez a jövőben is, ugyanis a városvezetés a sportot stratégiai kérdésként kezeli. De ahhoz, hogy a jövőt építhessük, fontos, hogy az utánpótlás rendszere professzionális keretek között működjön, s ennek teremtett remek pénzügyi feltételt a TAO-támogatás. A polgármester kiemelte, amióta létezik a TAO-támogatás (2001 óta), több mint 6,5 milliárd forint áramlott a debreceni utánpótlássportba. Ez a finanszírozás egészen más dimenzióba helyezte a képzést, megteremtődtek a legmagasabb szintű infrastrukturális feltételek, a fejlesztések egyik zászlóshajója a 2013-ban átadott Debreceni Labdarúgó Akadémia. Most, hogy a sportlétesítmények adottak, egy következő szintre kell lépni, azaz a szakmai munka minőségére koncentrálni. Papp László megjegyezte, tavaly a DLA-t a legjobb futballakadémiának választották, de nem lehet megelégedni, törekedni kell a fejlődésre!

Új sportcsarnok épülhet

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja elmondta, a sporttal kapcsolatos terveiket 2006 óta konzekvensen hajtják végre, s most az út felénél járnak. A DEAC-nál is rengeteget fejlődött az utánpótlássport, a 16 szakosztályban 800 igazolt játékos van, akiknek a 60 százaléka utánpótlás korú, s köztük is nagyon sok a gyermek. A kancellár nem mehetett el szó nélkül amellett, hogy rendkívül jó a kapcsolata az egyetemnek a debreceni városvezetéssel, sok területen működnek együtt a felek. Az elmúlt négy évben mintegy 800 millió forint TAO-támogatáshoz jutott a DEAC, amit főként létesítményfejlesztésekre fordítottak. Bács Zoltán elárulta, pályázatot nyújtottak be, aminek sikere esetén a Dóczy József utcai sporttelepen egy sportcsarnok és hozzá kapcsolódó oktatási terek épülnének a jövőben.

HBN-BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!