Helyi közélet

2014.10.27. 11:41

Magunkat büntetjük vele

Debrecen - A közgazdász és a cégvezető szerint is versenyhátrányt okoz az internetadó.

Debrecen - A közgazdász és a cégvezető szerint is versenyhátrányt okoz az internetadó.Magyarországon az innováció, a technikai fejlődés és a digitális írástudás kulcsfontosságú dolog, tehát ilyen szempontból az internetadó bevezetése mindenképpen egy balszerencsés fiskális lépésnek tekinthető – véli Muraközi László közgazdász.

Előbb gondoltak arra…

Az egyetemi tanár szerint azt is látni kell, hogy amikor a kormány a fiskális bevételeit tervezi, akkor érdekes módon először mindig a külföldi tulajdonban lévő nagyvállalatokat találja meg. – Úgy hiszem, a döntéshozók előbb gondoltak arra, hogy az internetadó bevezetése kiket terhel jobban, mint, hogy milyen kártékony hatásai lehetnek. Ha lesz az új adónemnek felső határa, ha nem, a szolgáltatók nyilván át fogják hárítani az ebből adódó többletköltségeiket a fogyasztókra. Ráadásul a költségvetés szempontjából nem jelent olyan borzasztóan nagy bevételt, ami megérné, hogy visszahúzza a gazdaságot, versenyhátrányt okozva a szereplőinek – tette hozzá. Muraközi László emlékeztetett: Debrecenben is működnek olyan nagy szolgáltató központok, amelyek interneten szolgálják ki az ügyfeleiket, és amelyeket éppen ezért komolyan sújthat az új adónem. Mivel a környező országokban sehol nincs hasonló közteher, nem csodálkoznék, ha egyes cégek kiszerveznék a határainkon túlra az internetalapú szolgáltatásaikat.

Mire ez a kapkodás?

Bárhogy alakuljon is az internetadó mértéke, nem jó üzenet egy olyan fejlődő iparágat büntetni vele, melyen keresztül tartjuk a kapcsolatot a külvilággal és bonyolítjuk az üzletet” – válaszolta megkeresésünkre egy debreceni vállalat névtelenséget kérő igazgatója. Ő azt nem érti, hogy ha tényleg jobban teljesít a gazdaság, akkor miért kell újabb adót bevezetni. Szerinte inkább a meglévő közterhek leépítése lenne a követendő út, nem pedig egy progresszív területnek a megadóztatása. – Az ilyen ad-hoc ötletek a gazdasági életet megakaszthatják, a gazdaság szereplőit elbizonytalaníthatják. Ha nincs vészhelyzet, akkor mire ez a kapkodás? – kérdezte.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában