Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.03. 18:10

Ha terem, jön is a dohány

<p>Nyíregyháza - A megyében szükség van a dohány ágazatra, termelni kell ezt a nagy hozzértést igénylő, sok ezer embernek megélhetést nyújtó növénykultúrát, hangsúlyozták a szakemberek, akik részt vettek az ULT Magyarország Zrt. határszemléjén</p>

Bittner Imre, a nyíregyházi székhelyű fermentáló cég vezérigazgatója a szemlét megelőző megbeszélésen elmondta, a megyei agrárközigazgatással a partnertermelőik érdekében kialakított példaértékű együttműködésnek is köszönhetően az ULT tavaly közel másfél tonnás termésátlagot ért el a szerződött területének négyötödét adó szabolcs-szatmár-beregi dohányföldekről. Erre az évre az ULT 1014 termelővel szerződött 4132 hektár területről betakarítandó 6405 tonna termésre.

A magyarországi termelők az uniós támogatás 80 százalékát kapják, ami idén – 250 forintos euro árfolyammal számolva – virginia dohány esetében 1,198 millió forintot, burley dohánynál pedig 0,953 millió forintot jelent hektáronként. A feldolgozó cég a termelők költségemelkedését akceptálva, idén alapáremelést hajtott végre miközben továbbra is alkalmazza a felvásárlási prémiumot is a szerződöttön felül leadott dohány után.

Mindezek révén az idén elérhető átlagár növekmény virginia dohány esetén a 18, burley dohánynál pedig a 30 százalékot is meghaladhatja, ha minden megtermett dohányt jó minőségben betakarítanak a termelők, hangsúlyozta Bittner Imre. Hozzátette: erre meg van a remény hiszen a csapadékos, meleg időjárás kedvező körülményeket teremt e kultúrának, így jelenleg elérhetőnek ígérkezik egy jó minőségű, 1,8-1,9 tonnás átlagtermés.

A dohánytermelők számára jó hír, hogy a már nagyon várt, „termeléstől elválasztott„ támogatási összegeket hamarosan kifizetik a jogosultak részére. Ugyanakkor az is elhangzott a megbeszélésen, hogy a kifizető ügynökség részéről hamarosan indulnak a helyszíni ellenőrzések, melyek során a dohány termelők az eddiginél is erősebb kontrollra számíthatnak annak érdekében, hogy a terméseredményeiket az elfogadható szintnél ne adják alább.

 

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!