Az április Debrecen hónapja

Akt.:
Az április Debrecen hónapja
© Fotó: Matey István
Debrecen – A tanácskozás felszólalói egyöntetűen kiálltak az Alaptörvényünk korszerűsége mellett.

Szuverenitás nem létezik demokrácia nélkül – hangzott el azon a konferencián, melyet az Alaptörvény elfogadásának ötödik évfordulója alkalmából rendeztek csütörtökön a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában.

A Tiszántúli Református Egyházkerület nevében Derencsényi István lelkészi főjegyző kiemelte, hogy a 2011. április 11-én elfogadott Alaptörvényből nem hiányoznak a keresztény egyház alapértékei.

Papp László Debrecen polgármestere megtisztelőnek tarja, hogy a magyar kormány a cívisvárosban is megemlékezik az évfordulóról. Elmondta, április közepe Debrecenben többszörösen is ünnep, hiszen 14-e a város napja, míg 1849 április 14-én mondta ki az országgyűlés a Habsburg-ház trónfosztását, amit öt nappal később a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásával erősített meg. A város azóta is ápolja nemzetünk egyik legkiemelkedőbb eseményének emlékét. Európa nem egy nemzeti identitás nélküli szuperállamként, hanem a nemzeti szuverenitást tiszteletben tartva, erős tagországokra építve lehet sikeres a jövőben.

Nem kell múzeumba vinni

Trócsányi László igazságügy miniszter rámutatott, az emberek között mindig is téma volt, hogy ki gyakorolja a hatalmat. A politikus szerint mára inkább arról van szó, hogy a globalizáció folytán az egyes országok miképpen őrizzék meg nemzeti identitásukat, sokszínűségüket. Megtudhattuk, az állam szuverenitása érdekében biztosítani kell az ország határait, azokon belül a rendet, továbbá, jogában áll megválogatni, hogy kit enged be a területére. A szuverenitás elvét nem kell és nem is szabad a múzeumba vinni. Korlátozása akár szükséges és üdvös is lehet, de csak önkéntes alapon. Ennek pontos jellegét és tartalmát párbeszéddel, az államok közötti jóhiszemű, baráti együttműködés szorosabbra fűzésével lehet meghatározni. Csak így tud egységes és sikeres lenni Európa – hangsúlyozta a miniszter.

Martonyi János volt külügyminiszter elmondta, hogy a szuverenitás az egyik legvitatottabb kérdés a világon. – A szuverenitás állami kategória. Nincs állami, és nincs állam nélküli. Elválaszthatatlanok egymástól. A szuverenitás nagyon szorosan kapcsolódik a identitáshoz, de nem létezhet demokrácia nélkül.

HBN–MSZ


A közösség feladata

Kósa Lajos országgyűlési képviselő reményét fejezte ki, hogy olyan Alaptörvény született, ami minden szempontból korszerű. Az alapértékeket rögzíti, ugyanakkor kellően nyitott ahhoz, hogy a mai, gyorsan változó világ szükségeit is be tudja építeni anélkül, hogy teljesen felborítaná a szerkezetét. Az már az adott közösség feladata, hogy az Alaptörvényt úgy őrizze meg, vagy változtassa, hogy az mindig kiszolgálja a magyar nemzeti közösséget.


Trócsányi: Európának nincs szüksége bevándorlókra
Debrecen – Tévesnek nevezte azt a felfogást az igazságügyi miniszter csütörtökön Debrecenben, hogy Európának szüksége van a bevándorlókra. Trócsányi László leszögezte: elfogadhatatlan, hogy az idegenek befogadásáról ne a szuverén állam döntsön.