Az alkohol „lyukas ejtőernyő”

Akt.:
Józanság Napja a Bolyai utcai református templomban
Józanság Napja a Bolyai utcai református templomban - © Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – A szakember szerint a komoly függőség nem gyógyítható, de jól kezelhető.

– Az ember akkor tud szárnyalni, ha boldog. Mindenkinek szüksége van a szeretetre. Amikor nem jutunk hozzá ehhez, zuhanunk – jelentette ki a Józanság Napja nevű rendezvénysorozat szombati programján, a Bolyai utcai református templomban dr. Kovács Károly szakpszichológus. Úgy vélte: az ember akkor zuhan amikor szorong, fél valamitől, vagy olyan nehéz feladatot kap amivel nem tud megbirkózni. A zuhanó ember számára az alkohol, a drog „ejtőernyő”. Ez azonban rossz megoldás, a valakihez tartozás helyett a magányhoz vezet – tette hozzá. Majd azzal egészítette ki, hogy az alkohol sokat ígér, de keveset ad, és a végén még azt is elveszi, ami volt. A legdurvább nem letenni az alkoholt, hanem tisztának maradni.

Tömeges probléma

Dr. Kriskó Miklós, pszichiáter, addiktológus szakorvos a körülbelül 50 érdeklődő előtt arról beszélt, hogy a felnőtt magyar lakosság 15-20 százaléka, vagyis csaknem 800 ezer ember küzd alkohol problémákkal. Szinte minden családban előfordul ilyen függőség. Úgy vélte, hogy a szenvedélybeteg keresi a boldogságot, csak nem jó irányban. – Az embernek minden nap magának kell tennie azért, hogy boldog legyen – vélekedett.

Nem lehet gyógyítani

Dr. Gaál Erzsébet főorvos, pszichiáter a rendezvényen elmondta: kórházi gyakorlata során arra jött rá, hogy az egészségügyi intézményben elvégzett méregtelenítés csak egy része lehet az alkoholról való leszokáshoz vezető folyamatnak. Az igazi megoldás szerinte az önsegítő csoport. Léteznek a hozzátartozóknak és az érintettek gyermekeinek létrehozott önsegítő csoportok is. Ezekre is nagy szükség van, mert a szenvedélybeteg rokonai is megszenvedik az alkoholista viselkedését. Sőt időnként még „falaznak” is neki, amikor például a másnapos emberről azt állítják a munkahelyén, hogy beteg, azért nem tud dolgozni menni.

A főorvosnő végül kijelentette, hogy a szenvedélybetegség nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető.

HBN
hirdetés