Autó - Motor

2013.01.23. 15:28

Ilyen fék márpedig nincs - Videó!

Amikor már keresztet vetettünk az autóra és talán az utasokra is, mert látszik, hogy ez a kamion porrá zúzza, akkor váratlan dolog történik: megáll!

Amikor már keresztet vetettünk az autóra és talán az utasokra is, mert látszik, hogy ez a kamion porrá zúzza, akkor váratlan dolog történik: megáll!Ha létezik smartphone (okostelefon), akkor miért ne lehetne smartbrake (okosfék) - gondolták a Volvónál. Mert ugye eddig az volt, hogy romantikusan autókáztunk a hegyi úton, átszaladt előttünk egy mókus és satufék. Nyomta mögöttünk a kamionos is, de hiába, kb. 40-50-el belénk csókolt. A Volvo, amely cég mindig szem előtt tartotta a biztonságot (például az első gyalogoslégyzsákot is jegyzi), most nagyot lépett előre a fent említett balesetek elkerülésében.

A technológia célja, hogy figyelmeztesse a sofőrt és az utolsó tartalékokat is arra használja fel, hogy megálljon még az előtte haladó vagy álló tárgy mögött. Ha pár milliméterre az sem számít, de még koccanás se legyen. Egy radar segítségével pásztázza a kamion az utat és a többi autót. Ha kell, azonnal reagál. Először jelzést küld a vezetőnek. Ha nem segít, akkor a rendszer megkezdi a fékezést és amikor már nagyon izzasztó helyzet, akkor berántja a vészféket. A Volvo szerint a technológia 70 km/h-ig tökéletesen működik.

A videó valóban ámulatba ejtő. Amikor már mindenki felszisszen, akkor úgy befékez a kamion, hogy még egy-két legyet is megöl a huzat a "majdnem-áldozat" autó hátulján. De nem történik baleset és ez a lényeg. Pedig tegyük hozzá, hogy a tesztben szereplő Volvót a maximum terhelhetőségig meg is pakolták rakománnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!