„Áttörés” az Ibolya utcán

Akt.:
„Áttörés” az Ibolya utcán
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Nem a villamossal utazó gyalogosok élveznek elsőbbséget a 2-es villamos mentén.

Nem jól állították be a gyalogosokat irányító jelzőlámpákat a 2-es villamos vonalán, a Dózsa György utcán, az Ibolya utcai kereszteződésnél – állították többen az elmúlt napokban a Napló Agora fórumán.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A problémát úgy lehet összefoglalni, hogy az ottani megállókban a villamosról – napszaktól függően – 10-20 utas száll le, majd elindulnak az út két oldalán lévő járdák felé. Ebben azonban gyakran megakadályozza őket egy-egy, a zebrák forgalmát irányító, nekik pirosat mutató jelzőlámpa. Pedig – a reggeli és a délutáni csúcsidőszakot leszámítva – mindössze két-három autó szokott az úton közlekedni. A lámpa még akkor is hosszú másodpercekig piros, amikor az autók már rég elfogytak. Az üres utat látva persze a villamosmegállóban toporgók zömének elfogy a türelme és elindulnak a piroson. Aztán ha mégis jön egy szabályosan közlekedő autó, baj van.

Nyomni kell a jelzőt

A helyzetet bonyolítja, hogy a gyalogosokat engedő jelzőlámpa csak akkor mutat zöldet, ha a két oldali járdán állók közül valaki megnyomja az átkelési szándékot jelző gombot. De ha arról éppen senki nem akar a megállóba menni, vagy átkelni az úton, akkor a középen, a megállóban állók „ott rekednek”, csak szabálytalanul tudnak átkelni.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Villamos és autó előnyben

A polgármesteri hivatal erre úgy reagált, hogy a 2-es villamosvonal kialakításánál alapvető szempont volt a villamosok előnyben részesítése. Ennek megfelelően a nyomvonalán a villamos és a vele párhuzamosan haladó gépjárművek előnyt élveznek a gyalogos forgalommal szemben. A Csemete, a Dózsa György és a Nádor utca vonalon nemcsak a villamosközlekedés halad összehangoltan, hanem a gépjárműforgalom is. Így az Ibolya utcai gyalog­átkelőhely szabad jelzéseinek ettől eltérő indítása az említett hangolásokat megtörné.

HBN–OCS