HAON lakóhelyem

2013.01.03. 13:49

Katasztrófavédelmi Őrsöt avattak Adonyban

Hivatásos katasztrófavédelmi őrsöt avattak csütörtökön Nyíradonyban és Hajdúböszörményben.

Hivatásos katasztrófavédelmi őrsöt avattak csütörtökön Nyíradonyban és Hajdúböszörményben.

A lakosság védelmét profibban, hivatásos szerv végzi ezentúl a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, valamint a debreceni, illetve a hajdúnánási hivatásos tűzoltó-parancsnokság illetékességi területén - mondta dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a nyíradonyi eseményen. A katasztrófavédelem "őrsprogramja" tavaly áprilisban kezdődött példát mutatva az állam és az önkormányzat együttműködésére. E döntést hosszas egyeztetés előzte meg: a katasztrófavédelmi törvény változása miatt az önkormányzati tűzoltóságok támogatása csökkent, a hivatásos őrssé válás elkerülhetetlen volt, a megmaradást szolgálta.

"A hivatásosoknak "más profizmusra" van szüksége"

Az új katasztrófavédelmi törvény új feladatok elé állította az önkormányzatokat. A 2012-től önkormányzativá váló tűzoltóságok sorsa egyben bizonytalanná is vált, mert súlypontáthelyezés történt: azok a települések kaptak több támogatást, amelyek addig "fehér" foltnak számítottak, vagyis 25 percen túl ért oda a tűzoltókocsi. Hajdúböszörménynek eszerint a Debrecenhez való közelség nem tett jót, a lecsökkent állami segítséggel tavaly augusztusig vállalta köztestületi tűzoltósága működtetését, viszont már májusban eljutottak odáig, hogy finanszírozási gondjai miatt működésképtelenné válhatott volna a tűzoltóság. Nyíradonnyal egy levélben kérte a város a finanszírozás megnyugató rendezését, az azt eldöntő pontrendszer átdolgozását, de végül a harmadikként megjelölt út lett a megoldás: hivatásos őrsként folytatják munkájukat a lánglovagok.

Közös munka

Hazánkban már 22 őrs van, 2014-re 65-öt szeretnének, hogy az ország bármely pontján 10 percen belül megkezdődhessen a kár elleni beavatkozás - mondta dr. Bakondy György tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a nyíradonyi őrsavatón, ahol ünnepélyes keretek között tett esküt 20 tűzoltó, és avatták az önkormányzat által állami használatba adott, felújított szertárt is, amelynek működtetését közösen vállalják. - Más a hivatásos szolgálat jogi szabályozása, elvárása, rendje, követelménye, a régi út hagyományai megmaradnak ugyan, de egyesül az újjal, ezért új szabályrendszert kell alkalmazni - mondta Kovács Ferenc dandártábornok, a katasztrófavédelem megyei igazgatója az eseményen. A hajdúböszörményi őrs, amelyet szintén csütörtökön avattak, új épületbe kerül, amit az önkormányzat újíttat fel 35 millióból. Mindkét városban egy gépjárműfecskendő áll készenlétben négy fővel.

HBN-BB | Fotó: Matey István

 

 

Maradtak köztestületek

Az országban 65 köztestületi tűzoltóság maradt, amelyekre évi 2 milliárd forintot költ az állam. Továbbra is érdekelt az állam a működtetésükben, ezért az önkormányzatokkal közösen vállalja azt önkormányzati alkalmazottakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!