Magyarország

2018.02.07. 08:08

Kürtöltetők

<em>Mindig megható észlelni, ahogyan a jóakaratú embertársak igyekeznek segíteni másokon. Az is érzelmeket vált ki belőlem, amikor megpillantok egy-egy ismert figurát (bárkit, akinek érdeke minél többet szerepelni és kedvező színben feltűnni a nyilvánosság előtt), ahogyan teli ábrázattal mosolyít a kamerába, ajándékokkal a csomagtartóban indulván jócselekedni, és még ki is írja a közösségi oldalakon: lám, adakoztam. Már csak a „mekkora király csávó vagyok” hiányzik onnan. Akinek persze nem inge, ne öltse fel.</em> Fábián György írása.

Mindig megható észlelni, ahogyan a jóakaratú embertársak igyekeznek segíteni másokon. Az is érzelmeket vált ki belőlem, amikor megpillantok egy-egy ismert figurát (bárkit, akinek érdeke minél többet szerepelni és kedvező színben feltűnni a nyilvánosság előtt), ahogyan teli ábrázattal mosolyít a kamerába, ajándékokkal a csomagtartóban indulván jócselekedni, és még ki is írja a közösségi oldalakon: lám, adakoztam. Már csak a „mekkora király csávó vagyok” hiányzik onnan. Akinek persze nem inge, ne öltse fel. Fábián György írása.

Van képe kürtöltetni maga előtt – mondanám. De nem. Belátom, a legnagyobb farizeusság épp az volna, ha számonkérném valakin az evangélium betűit, miközben magam gyarló tulokként létezem.

A zabolát először önnön szájunkba kellene helyezni, a takarítás saját elménkben kezdődjék.

Szerencsére – még – képes vagyok arra, hogy olykor elöntsön a jóhiszem, és azt gondoljam: az illető mindenféle önérdek nélkül mutogatta magát a pakkokkal, sőt, épp azzal a céllal, hogy jó példával járjon elöl mások számára. Igen. Biztosan ezt gondolta. Nyugodjunk meg ebben.

Vagy mondjuk azt, hogy az effajta jámbor lelkek fotózkodáskor kitehetnének maguk mellé egy nyilatkozatot? „Alulírott kijelentem, hogy ezen cselekedetemmel nem esem a Máté 6,1–4 hatálya alá, kizárólag azért fújatom a harsonákat magam előtt, hogy még többen kedvet kapjanak az apostolkodáshoz.”

De hát nem lehet minden félreérthető látszat mellé közlekedési táblát tenni.


Máté 6,1–4

Mt 6.1

Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál.

Mt 6.2

Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, megkapták jutalmukat.

Mt 6.3

Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb.

Mt 6.4

Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.

Máté evangéliuma a katolikus Bibliából, a Szent István Társulat fordítása szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!