Ügyesség és lövőkészség is számít

2019.11.05. 14:17

Tíz alakulat méri össze tudását az idei felderítőversenyen

Kedd reggel vette kezdetét a XIV. Szent Márton Nemzetközi Felderítő Verseny a Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred szervezésében, Hajdúhadházon. Idén négy külföldi és hat magyar alakulat méri össze lövőkészségét, ügyességét, fizikai felkészültségét, valamint a tájékozódóképességét.

Fotó: Nagy Dóra

– Ez a megmérettetés régi hagyománnyal rendelkezik, 2006-ig nemzetközi felderítőversenyként működött, 2007-ben törölték, majd 2016-ban kezdtük újjáépíteni. Most nemzetközi szinten két lengyel, egy horvát és egy román csapat fogadta el a meghívásunkat – tudtuk meg Hajnal István ezredestől, a MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnokától.

Végig fegyverzetben

A háromnapos megmérettetés két helyszínen zajlik, kedden Hajdúhadházon kezdődött a lövészeti verseny, szerdán pedig a Bükki Nemzeti Parkban járőrversenyen vesznek részt az alakulatok. A csapatokat az állomásokon különböző feladatok várják, a felderítők fegyverzetüket és felszerelésüket végig maguknál tartják.

 

– Az Északi-Középhegységben 30-35 kilométer hosszú pályán kell végigmenniük az alakulatoknak, különböző töréspontokat érintve. Nyolc ellenőrzési pont lesz, ahol különböző feladatokat kell végrehajtani, például sebesültszállítást, vízi átkelést csónakkal, késdobást. Csütörtökön visszajövünk Hajdúhadházra, ahol fegyveres, 6x1000 méteres váltófutás lesz – ismertette a versenyfeladatokat az ezredes.

A programsorozat részeként pénteken Szent Márton-napi események következnek, ennek része katonai menet, szentmise, ünnepi állománygyűlés és felderítőbál is.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában