Debrecen hírei

2018.10.19. 15:31

Háromdimenziós filmen követhető a füst útja a testben

Debrecen - Debrecenbe érkezett Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, a MÁESZ új gyermek prevenciós programja, az „Utazás az egészség birodalmába”.

Debrecen - Debrecenbe érkezett Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, a MÁESZ új gyermek prevenciós programja, az „Utazás az egészség birodalmába”.

A projekt 2030-ig formálja a gyermekek gondolkodását, s vezeti be őket a megelőzés rejtelmeibe. Az iskolások a Kossuth téren felállított sátrakban magas színvonalú technikai eszközök segítségével ismerkedhetnek meg az emberi test működésével és az egészségmegőrzés módjaival – mondta el Dankovics Gergely programigazgató a pénteki sajtótájékoztatón.

– Fontos megtanítanunk a gyerekeknek, hogy természettudományos ismeretek nélkül semmilyen esélyük nincs arra, hogy megfelelő módon megismerjék a saját egészségüket, s tehessenek is érte. Itt három dimenzióban tudjuk megmutatni a test anatómiai sajátosságait és az ettől való eltéréseket. Bemutatóinkon kézbe vehetik a különböző élethű szerveket, táplálkozástudományi ismereteket nyújtunk, s hatásos módon mutatjuk meg a dohányzás káros hatásait – tájékoztatott dr. Barna István, a MÁESZ szakmai bizottságának elnöke.

Dr. Papp Csaba Sándor képviselő, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke hangsúlyozta, a meghökkentés módszere mindig hatásos a gyerekekkel való foglakozásban, s ebben kiváló ez a program: csodálatos ötlet belülről megmutatni a testet, ahogyan a füst végighalad rajta.

– Debrecen az évszázadok folyamán nem épített falakat, hanem 1538-ban egyetemet hozott létre. A mi városunkban a tudás lett a hatalom, és a könyvek, amelyeket az iskola diákjai hazavittek, egy őrtorony téglái lettek, amely Debrecent világítótoronnyá tette Európa térképén – mondta a képviselő. Majd azzal folytatta, Debrecen városa törekszik rá, hogy népegészségügyi adatai javuljanak. Mivel a mozgáshiány látszik a legnagyobb problémának, a város egészségtervének részeként eddig 86 kilométernyi kerékpárutat hoztak létre.

Dr. Somhegyi Annamária, aki részt vett a szakmai program kidolgozásában, ismertette, a program a teljes körű iskolai egészségfejlesztést szolgálja, s négy alappillére az egészséges táplálkozás elősegítése, az egészségre jótékony hatású mindennapos testnevelés, a lelki egészséget segítő pedagógiai módszerek, és az egészségismeretek készséggé váló átadása. – A gyerekek szívesen, nyitottan érkeznek ide, felkelti az érdeklődésüket a bemutatók technikai színvonala is, ez pedig pedagógusok egészségnevelő munkáját is segíti – tette hozzá Somhegyi Annamária.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelkedő fontosságúnak nevezte az alkalmat, és kijelentette, az embereket ösztönözni szükséges a szűréseken való részvételre. Ezt tette a megyei önkormányzat az elmúlt évben a megyei egészségnapok keretében és a sportágválasztó napokon is, ahol különösen a 7–14 éves korosztályra fordítottak a figyelmet – mondta az alelnök.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!