világbajnokság

2019.12.10. 07:00

Egységes koncepció kellene a kéziseknél

Köstner Vilmos szerint a nemzeti együttes jelenlegi támadástaktikai repertoárja nagyon szegényes.

Fotó: Napló-archívum

A csalódást keltő tizennegyedik helyen végzett a magyar női kézilabda válogatott a Japánban zajló világbajnokságon. De nemcsak a helyezés, hanem a mutatott játék is jócskán hagyott hiányérzetet a kézilabda barátokban, az együttesből csak néhány játékos tudta megmutatni, miért is esett rá Kim Rasmussen szövetségi kapitány voksa a keretszűkítéskor.

Kivideózták a játékunkat

– Finom kifejezés, hogy nem túl sikeres világbajnokságon vagyunk túl, ez vonatkozik a helyezésre és a mutatott játékra is – tekintett vissza a Hajdú-bihari Napló kérése a nemzeti együttes szereplésére Köstner Vilmos, a DVSC Schaeffler edzője. – A felkészülési mérkőzésekkel együtt tíz találkozót játszott a csapat, amelyből mindössze négyet tudott megnyerni. Sok összetevője van ennek a szereplésnek: elsősorban az, hogy a válogatott játékrendszere nem arra a rendszerre épült, amelyet azok a klubok játszanak, amelyek a játékosok zömét adják. Így nem volt egy olyan begyakorolt, bármikor előkapható, biztonságos támadásbeli, védekezésbeli stratégiája az együttesnek, amelyben mindenki tudta volna a feladatát, és amihez nyúlni lehetett volna, ha nem válik be az eredeti kapitányi elképzelés. A húzásokra, előnyszerzésekre és a szélső befejezésekre épülő támadójátékunkat sok csapat kivideózta, emiatt a belső posztokon olyan emberekre lett volna szükség, akik sokkal jobb átlövőteljesítményre képesek. Azok a játékrendszerek, amelyeket a klubok alkalmaznak, elsősorban helycserékre, sokkal összetettebb mozgásokra épülnek. A nemzeti együttes jelenlegi támadástaktikai repertoárja nagyon szegényes, egy egyszerű átlövő-irányító helycserére vagy egy beálló forgásra épül, melyeket egyegyezés követ. Szerencsés lenne, ha a klubok, valamint a korosztályos és a felnőtt válogatottak ugyanazt a koncepciót követnék, ugyanazt a szisztémát játszanák, hiszen az sokat lendíthetne az új játékosok beépítésében is – ismertette a mesteredző.

Beszélni kell a hibákról

Köstner Vilmos hozzátette, ezekkel az észrevételekkel nem a csapatot, vagy a stábot támadja, de beszélni kell a rossz szereplés okairól annak érdekében, hogy később jobban szerepeljen az együttes. Úgy véli, a problémák szőnyeg alá seprése nem viszi előre a dolgokat. Azt is kiemelte, a válogatott játékosok eléggé kifacsartak már decemberre – például a juniorból érkezett kézilabdázóknak szinte egy perc pihenőjük nem volt, de reálisan nem volt elvárható, hogy ezek a fiatalok épphogy belecsöppenve a felnőtt kézilabdába majd egyből a hátukon viszik a válogatottat. A tapasztalt szakember szerint az együttes összeállítása megfelelő volt, ennél sokkal jobbat nem nagyon lehetett volna kialakítani. Ideális volt a rutinosak és a fiatalok aránya, a keretet mind a szakma, mind a közvélemény elfogadta a kihirdetéskor.

– A fiatalok akkor tudnak fejlődni, ha rendszeresen játszanak, márpedig bőven kaptak lehetőséget a klubjaikban egész ősszel, amivel éltek is. Annak az okát kell megtalálni, hogy a klubokban mutatott remek játékát miért nem tudta átmenteni a válogatottba néhány kézilabdázó – például Kovács Anna –, aki élete formájában volt az ősszel, a vb mégis rosszul sikerült számára. Talán ha a már korábban említett taktikai azonosság érvényesül, akkor az ő játékából is többet profitálhatott volna az együttes – hívta fel a figyelmet a rutinos tréner, aki vállalta, hogy posztonként is értékeli a válogatott teljesítményét.

A szélsők dicsérete

– A kapusokon összességében nem múlt semmi, hoztak egy átlagot, mindegyiknek volt egy-egy olyan meccse, amikor hozzá tudott tenni az eredményhez – ismertette. – Egyértelműen a szélsők nyújtották a legjobb teljesítményt, közülük is Lukács Viktória, aki kiváló százalékban értékesített a helyzeteit, de a fiatal Márton Gréta sem maradt el sokkal mögötte. Beállóban mind Szabó Laura, mind Tóvizi Petra jól teljesített, utóbbi védekezésben is egyre jobban összecsiszolódott Tomori Zsuzsával. Az együttes Achilles pontjai a belső posztok voltak, az itt játszók közülük csak Tomori hozta magát: védekezésben sok labdát szerzett, és – a balkezes lövők tehetetlensége okán – jobbátlövőben is meg tudta oldani a rá osztott feladatokat. Kovacsics nagyon nehezen lendült bele, de a románok elleni meccstől kezdve már jobban teljesített. Háfra Noémi, Klujber Katrin, Kovács Anna és Tóth Gabriella sajnos csalódást keltő produkcióval rukkolt elő. Vámos Petrának védekezésben voltak részfeladatai, támadásban nem kapott igazán szerepet, de amit felvállalt azt tisztességgel megoldotta – elemzett a szakember.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában