A születés csodájáról szól a Születés Hete

A születés csodájáról szól a Születés Hete
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Nemcsak a szülés előtt állókat, hanem a kisgyermekeseket is várják az előadásokra.

A nők mindannyian átélhetnek egy csodát, a szülés, a születés csodáját, a gyermekeknek adott és tőlük kapott élményeket – jelentette ki hétfőn Kunkli Anna a Nagyerdei víztorony vezetője a XIV. Születés Hete rendezvénysorozatról szóló sajtótájékoztatón.

A felkészülést segítik

Tatár Marianna szervező elmondta: a vasárnapig tartó programok célja, hogy a szülők felkészülten jussanak el a születés pillanatáig, a szülés mind a kismamáknak, mind a kispapáknak mindannyiszor gyönyörű élmény legyen. – Azt szeretnénk, ha a nők megtalálnák magukban azt az erőt és a tudást amit a mai civilizált világban néha elveszettnek érzünk és nem mindig bízunk a saját testünkben – fogalmazott Tatár Marianna. Hozzátette: a Születés Hetén szó lesz például a gyermekágy fontosságáról, a kapcsolatanalízisről, a kötődő nevelésről, a babahordozásról, az anyaság és karrier kapcsolatáról, az intézményen kívüli szülésről és arról is, hogy mit kell tenni ha nem alszik a baba. Vasárnap a kisgyermekeseket is várják, a programok akkor csak nekik szólnak.

Várandós mellény

Porkoláb Gyöngyi, a CSAK egy nő! program igazgatója, a Születés Hete rendezvénysorozat védnöke hangsúlyozta: a születésnél nincs csodálatosabb. Ugyanakkor a nagyszülők segítsége nélkül nehéz a kisgyermekek nevelése.

Dr. Török Zsuzsa a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika pszichológusa arról beszélt, hogy kedden nyílt napot tartanak amelynek keretében a családok megnézhetik például a szülőszobát, a gyermekágyas osztály szobáit, előadást tartanak az ultrahangról, az apukák pedig egy speciális mellény segítségével kipróbálhatják, milyen várandósnak lenni.

Kalmár-Kocsor Márta a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főnővére elmondta: ők is hasonló programmal készülnek. Náluk például azt is meg lehet tanulni, hogyan kell az újszülötteket fürdetni, öltöztetni, pelenkázni.

HBN-OCs