Helyi közélet

2015.02.06. 14:13

„Mi a földtulajdont adóztatjuk”

Balmazújváros - A balmazújvárosi polgármester kitart a települési adójuk jogszerűsége mellett.

Balmazújváros - A balmazújvárosi polgármester kitart a települési adójuk jogszerűsége mellett.

Bár Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a napokban a kivetett földadó visszavonására szólított fel minden érintett települést, a balmazújvárosi önkormányzati képviselőknek eszük ágában sincs semmissé tenni a települési adóról alkotott rendeletüket. Veres Margit polgármestert a „miértekről” kérdezte a Napló.

Másról beszélnek

A helyi rendelet megalkotásakor tekintettel volt-e a képviselő-testület arra, hogy valaki a földjét maga műveli, vagy mással művelteti? A földművelésügyi tárca álláspontja szerint ugyanis ettől függ az, hogy a földadót kire lehet kivetni és kire nem. Az általános megítélés szerint ilyen települési adó csak a földtulajdonosokra vonatkozhat, de nem sújthatja azokat, akik tulajdonosként maguk művelik a földjüket; vállalkozói-őstermelői tevékenységük ugyanis így már más adózási előírások alá tartozik, a többszörös adóztatás pedig Magyarországon tilos. Ezért a földadó végső soron csak azokra vethető ki, akik tulajdonosként bérbe adják a földjüket. Veres Margit, balmazújvárosi polgármester elöljáróban leszögezte: teljesen másról beszél ön és a minisztérium, mint amiről mi a települési adóról szóló rendeletünket megalkottuk.

Függetlenül attól…

– A mi rendeletünk a magánszemélyt, mint tulajdonost, és a termőföldet, mint vagyontárgyat adóztatja. Függetlenül attól, hogy a földet a tulajdonosa maga műveli, vagy mással művelteti. Egy adótörvény ez utóbbit nem is vizsgálhatja. A személyi-jövedelemadóról szóló törvény azt mondja ki, hogy a kettős adóztatás tilos, csakhogy a mi esetünkben szó sincs kettős adóztatásról.

Vegyünk példának egy mezőgazdasági vállalkozót, aki a saját földjén gazdálkodik! Neki egyéni vállalkozóként nincs településiadó-fizetési kötelezettsége, de földtulajdonosként, mint magánszemélyre igenis kivethető rá a települési adó – oszotta meg velünk a jogi álláspontjukat a városvezető. Éppen ezért semmi okát nem látják a rendeletük visszavonásának.

Nem ellentétes

A megyei kormányhivatal egyébként törvényességi felügyelet körében megvizsgálta az önkormányzat rendeletét, és azt állapította meg, hogy az nem ellentétes a helyi adókról szóló törvény előírásaival. Minden bizonnyal a polgármester által elmondottak okán.

Veres Margitot arról is megkérdeztük, hogy megítélése szerint ki tudná feloldani azt a nyilvánvaló jogértelmezésbeli szakadékot, ami a földművelésügyi minisztérium és az ő álláspontjuk között feszül, mire azt felelte, hogy erre (a törvény megfelelő módosításával) egyedül a parlamentnek lenne lehetősége.

Balmazújváros mellett Hajdúnánás a másik település megyénkben, ahol települési adó keretében kvázi földadót vetett ki az önkormányzat. Tőlük is ugyanerre a kérdésre szerettünk volna kapni, de Szólláth Tibor polgármestert pénteken nem sikerült telefonon utolérni.


Budapest, 2015. január 30., péntek (MTI) - A földadó visszavonására kéri az azt kivető önkormányzatokat a Földművelésügyi Minisztérium (FM).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában