Bulvár, celeb

2008.05.13. 18:05

Star Trek öltözetben a brit bírók?

<p>Elfelejthetik a 18. századi lószőr parókát és az ódivatú talárokat a brit bírák, akik új, "színkódos" öltözetet kapnak októbertől.</p>

Az új dizájn miatt azonban egyesek szerint elvesztik komolyságukat a jogtudósok, akik a kritikusok szerint leginkább a Star Trek című sci-fi sorozat szereplőire hasonlítanak az új dresszben.

Az új talárok - amelyeket a fellebbviteli bíróság és a legfelsőbb bíróság polgári peres ügyeinek tárgyalásain viselnek majd a bírók - színes szalagbetétekkel utalnak majd viselőjük bírói fokozatára. Ennek megfelelően a ranglétrán előrébb járó tárgyalásvezetők arany szalaggal, míg a legfelsőbb bíróság munkatársai vörös betéttel ellátott "egyenruhában" ítélkeznek majd.

A dizájnváltás azonban nem aratott egységes sikert a szigetországban. Hadley Freeman, a Guardian című napilap egyik divatszerkesztője például úgy vélte, hogy olyan az új öltözet, mint egy "leértékelt Szörnyella de Frász" jelmez a 101 kiskutya című Disney-rajzfilmből. A lap a kommentár illusztrálásaként egymás mellett közölte Anglia és Wales Bíróságának vezetője, Nicholas Phillips, valamint a Star Trek című sorozat Picard kapitányát játszó Patrick Stewart jelmezes fotóját. "Nézzenek erre a szegény emberre - írta a cikkben Hadley Freeman - ahelyett, hogy tekintélyt parancsoló lenne, Lord Phillips úgy fest, mintha jegyeket árulna a Star Trek filmre valahol Las Vegasban."

Az új talárokat egyébként a korábban az év tervezőjének választott Betty Jackson kreálta, kikérve előzőleg a bírói testület véleményét is a változtatásokról. A bírói testület szóvivője szerint az új öltözetet könnyebb lesz viselni, ráadásul olyan praktikus dolgok is lesznek rajta, mint a zsebek, amelyek a korábbi talárokról hiányoztak.

  • Digitális Biblia
  • Későkása bírságolt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!