A múlt szerelmesévé válhatunk: levéltárosok tanácskoznak Hajdú-Biharban

Akt.:
Kétnapos tanácskozás kezdődött a Megyeházán
Kétnapos tanácskozás kezdődött a Megyeházán - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A levéltár látogatása olyan élményeket nyújthat, melyek erősítik a múlt és hagyományaink tiszteletét.

  • Megkezdődött a 45. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napok programsorozata kedden délelőtt a Megyeháza Árpád termében.
  • A kétnapos tanácskozás megnyitóján Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Mazsu János tanácsnok és Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese mondott köszöntő beszédet.
  • A konferencián a résztvevők a nemrég elhunyt Henzsel Ágota nyíregyházi főlevéltáros emléke előtt egyperces néma csenddel tisztelegtek.

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára szervezte azt a szakmai tanácskozást, melynek első, keddi napján a Megyeháza, második napjának a hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ ad otthont.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte: a levéltári napokon a résztvevők olyan hasznos információkhoz juthatnak, amelyek birtokában akár szerelmesévé is válhatunk múltnak. – A megyei civil szervezetek és az önkormányzat közös munkájával cselekvő közösségek jöttek létre, melyek rengeteget tesznek a helyi identitás megőrzéséért – fogalmazott Pajna Zoltán.

Mazsu János tanácsnok köszöntőjében úgy fogalmazott: – A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár sokrétű tevékenysége miatt Debrecen néhány éve érezheti újra, hogy levéltára van. Az adatszolgáltatás, a digitális adatbázis fejlesztésével, kiállítások szervezésével és a város identitásának erősítésében meghatározó programok megvalósításával megyénk levéltára egyre fontosabb szerepet tölt be a régióban.

lt (1)Fotó: Molnár Péter

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese a megnyitón kijelentette: – Nem titkolt célunk, hogy a jövőben a régió kiemelkedő kulturális szereplőjévé váljunk, ehhez azonban a levéltár modernizálására van szükség.

A tanácskozás első, keddi napján bemutatkozott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint több érdekes témában is hallhattak előadást az érdeklődők, mint például szórakozás a Rákosi-korban vagy téli örömök Debrecenben a századforduló idején. A rendezvény második napján többek között a debreceni fürdők kétszáz évéről és a Hajdúszoboszló Gyógyfürdő történetéről beszélnek majd a szakemberek.

SZD


A központi ünnepséget Erdős Fruzsina énekesnő fellépése nyitotta meg
Debrecen - November 13. meghatározó dátum a magyar nyelv történetében, ugyanis 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt. Városszerte több helyszínen ünnepelték kedden a magyar nyelv napját. A Kistemplomban rendezett központi ünnepségen csaknem száz középis...