A maratoni sorozatnézést jelentő binge-watch az év szava

A maratoni sorozatnézést jelentő binge-watch az év szava
© Illusztráció: geekandsundry.com
London – A binge-watchot választotta a 2015-ös év szavának a Collins English Dictionary. A szót arra a cselekvésre használják, amikor valaki egy tévésorozat több részét tekinti meg gyors egymásutánban.

A szótárszerkesztők szerint a maratoni sorozatnézéssel összefüggő kifejezés használatának gyakorisága 200 százalékkal nőtt 2014-ben – adta hírül a BBC News.

Az idei finalisták között volt a clean eating, a “tiszta étkezés”, amely a természetes élelmiszerekben gazdag és cukorban, sóban, zsírban szegény étrend követését jelenti, a kissé löttyedt, nem túl sportos férfialkatot jelölő dadbod, szó szerint aputest, a ghosting, amelyet olyan emberekre alkalmaznak, akik úgy vetnek véget párkapcsolatuknak, hogy mindenfajta kommunikációt megszakítanak egykori kedvesükkel, valamint a manspreading, amely olyan férfi utast jelöl, akik úgy terpeszkedik lábaival a tömegközlekedési eszközökön, hogy nem hagy helyet a mellette ülőnek.

“A Collins listáján szereplő szavak lenyűgöző pillanatfelvételként szolgálnak a folyton változó angol nyelvről” – jegyezte meg Helen Newstead, a Collins munkatársa.

Azok a szavak, amelyeknek sikerül megőrizniük népszerűségüket, bekerülhetnek a szótár 2018-ra várható új nyomtatott kiadásába.

– MTI –
hirdetés