egy világutazó élményei

2020.07.18. 15:01

Negyven szigeten járt, de még messze a vége!

Vörös Borisz gyermekként – egy betegség alatt – döbbent rá, hogy utazni a legnagyobb élmény.

Fotó: Vörös Borisz-archív

  • Vörös Borisz eddig 50 országban járt, és még nagyon sok helyre szeretne eljutni a Földön. Európában és Ázsiában rengeteg helyen megfordult, azonban arra a legbüszkébb, hogy csaknem egy évtizedet élt Kínában, ahová elsődlegesen a kalandvágya vezérelte.
  • Az utazás szerelmese előbb-utóbb szeretne minden országba eljutni, ugyanis hiszi, hogy mindenhol van olyan látnivaló, érdekesség, amiért érdemes lehet elutazni az adott országba.
  • – Valamiért a tengerparti úti célok hoznak elsősorban lázba, kedvenc országaim Indonézia és a Fülöp-szigetek, de nagy álmom a csendes-óceáni szigetvilág felfedezése is, ez azonban még várat magára – mondta, s tippeket adott a Naplónak, melyek azok a helyek a világban, ahová mindenképp el kell jutnunk.
  • Fülöp-szigetek. Számtalan világutazó álmait romba döntötte az elmúlt időszak, azonban nincs helye az elkeseredésnek, hiszen a világ tárt karokkal vár. Vörös Borisznak élete részévé vált a különböző földrészek felfedezése: eddig 50 országban járt, és szeretne még nagyon sok helyre eljutni a Földön. Az nem kérdés, hogy imád utazni, Európában és Ázsiában rengeteg helyen megfordult, azonban arra a legbüszkébb, hogy csaknem egy évtizedet élt Kínában, ahová elsődlegesen a kalandvágya vezérelte. Az élete minden percében keresi és igyekszik kihasználni a lehetőségeket; utazónak vallja magát, nem turistának.

    Tárgyak helyett élmények

    – Talán klisészerű, de engem az utazás felszabadít, az utazás tesz igazán boldoggá. Tárgyak helyett élményeket gyűjtök, addig, amíg lehet. Gyerekkoromban ugyanis volt egy hirtelen jött és nagyon komoly betegségem: közel voltam ahhoz, hogy nyaktól lefelé lebénuljak. Ez természetesen már akkor nagyon rémisztő volt, de később ébredtem rá igazán, hogy az élet gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra akár véget is érhet. Ezért már korán úgy döntöttem, hogy igyekszem minden lehetőséget kihasználni, és úgy alakítottam az életem, hogy annak komoly része tudjon lenni az utazás – avatta be a Naplót élete legmeghatározóbb szakaszaiba, majd elénk tárta a Fülöp-szigetek csodáit.

    A Fülöp-szigeteken még meg lehet találni a felfedezés örömét, csodálatos partok és élővilág tárul elénk | Fotó: Vörös Borisz-archív

    Mesés partok

    Az utazás szerelmese előbb-utóbb szeretne minden országba eljutni, ugyanis hiszi, hogy mindenhol van olyan látnivaló, érdekesség, amiért érdemes lehet elutazni az adott országba.

    „Valamiért a tengerparti úti célok hoznak elsősorban lázba, kedvenc országaim Indonézia és a Fülöp-szigetek, de nagy álmom a csendes-óceáni szigetvilág felfedezése is, ez azonban még várat magára.”

    Ugyanakkor nem rohanok, és nem is tűztem ki konkrét célokat magam elé, nekem ugyanis a hosszabb, „mélyebb” utazás által szerzett élmények fontosabbak, mint hogy egy-egy országot egy rövid látogatás alkalmával „kipipáljak”. Vannak olyan országok, amelyek számomra érdekesebbek, kedvesebbek, mint mások. Például csaknem öt hónapot töltöttem már Indonéziában utazva, és egészen biztos, hogy többször fogok még oda visszatérni, annyira változatos – folytatta.

    – Körülbelül negyven szigeten jártam eddig, melyek között „turistásabb” (például Boracay és Palawanon El Nido és környéke), illetve eldugottabb szigetek is szerepelnek. Számomra ez utóbbiak mindig nagyobb élményt nyújtanak, a Fülöp-szigeteken még meg lehet találni a felfedezés örömét – az ország több mint hétezer szigetből áll, melyek közül csupán néhány mondható igazán turistásnak. A számomra legkedvesebb úti célok közül kiemelném például a Balabac szigetcsoportot, amely ugyan az ország legnépszerűbb szigetéhez, Palawanhoz közel található, mégis alig ismerik. Balabac tengerpartjai annyira mesések, hogy a világ bármely országában kiemelt úti cél lenne, a Fülöp-szigeteken viszont annyi gyönyörű sziget van, hogy itt egyelőre elkerülte az utazók figyelmét. És rengeteg ilyen hely van még ebben a csodás országban – fűzte hozzá.

    Elrejtett kincs

    Borisznak volt szerencséje annyi időt Ázsiában tölteni, hogy a népszerű úti célokon túl legyen ideje az egyes országokat mélyebben is megismerni. Utazásai közben mindig törekszik néhány olyan úti célt is felkeresni, amit az útikönyvek egyelőre nem reklámoznak. Balabac például ilyen, e szigetcsoportra például Fülöp-szigeteki utazók blogjaiban talált rá még évekkel ezelőtt, és egyáltalán nem okozott csalódást neki. – Az egyik legszebb hely, ahol valaha jártam. Nem sokáig lesz ismeretlen. Eddig csaknem három hónapot töltöttem a Fülöp-szigeteken különböző utakon, legutóbb idén márciusban. Az az utam a koronavírus miatt sajnos igen rövidre sikeredett (a határzárak miatt majdnem bent ragadtam az országban), de nem bánkódom, mert biztosan megyek még. Ami az embereket illeti, szintén csupa pozitívumról tudok beszámolni. Kulturálisan például Indonézia sokkal változatosabb, történelmi okokból a Fülöp-szigeteki lakosság túlnyomó többsége keresztény, nincsenek (csak elvétve) Indonéziára jellemző, kulturálisan egyedi törzsek. Ettől függetlenül nagyon érdekes Ázsiában spanyol helység- és személynevekkel találkozni (sokáig spanyol gyarmat volt), illetve az is egyedülálló – legalábbis Délkelet-Ázsiában –, hogy gyakorlatilag mindenki folyékonyan beszél angolul, így az utazás nagyon egyszerű – mondta.

    Fotó: Vörös Borisz-archív

    Miért lehet jó választás?

    A világutazó úgy véli, ha valaki tengerparti úti célt keres, a Fülöp-szigetek tökéletes választás. – Több mint hétezer szigetből áll az ország, és ennyi sziget természetesen minden igényt képes kielégíteni. Vannak strandok többcsillagos szállodákkal, de akár eldugott lakatlan szigetek is, amelyeken sátrazni lehet. Ami a tájképet illeti, a „klasszikus” fehér homok és pálmafa kombinációja rengeteg helyen megtalálható – a legtöbb helyen ráadásul tömegek nélkül. Korábban jártam már például a Maldív-szigeteken is, és azt kell hogy mondjam, a Fülöp-szigetek némely szigetén is van annyira kék és tiszta a víz – hangsúlyozta.

    Időigényes az utazás, de a táj kárpótol

    Vörös Borisznak nincs oka panaszra, szerencsésnek vallhatja magát, hiszen az elmúlt években rengeteg élményben lehetett része. – Pozitívan igyekszem hozzáállni az élethez és minden szembejövő élményhez, helyhez, úgyhogy olyan helyen nem jártam, ami nagy csalódás lett volna. Utazásaimra visszatekintve nehéz kiemelni egy-egy élményt, de talán megemlíteném a 2012-es évet, amikor huszonhárom éves koromban két hónap alatt busszal utaztam Dél-Kínából Dél-Thaiföldre két nagyon jó barátommal, minimális költségvetésből, mégis óriási élmény volt minden egyes nap. Ami a Fülöp-szigeteket illeti, kiemelném talán, hogy itt tanultam meg búvárkodni: óriási érzés volt első ízben teknősökkel és cápákkal úszni – osztotta meg velünk legkedvesebb emlékeit.

    Fotó: Vörös Borisz-archív

    – Aki szép tengerpartra vágyik, és nem riad meg egy kis kalandtól, annak irány a Fülöp-szigetek! Az utazás itt egy fokkal kalandosabb, mint mondjuk Thaiföldön, ami ugye szintén a szép strandok miatt lett elsősorban népszerű. Az igazán szép helyek a Fülöp-szigeteken hajóval elérhetők, ezért egy kicsit időigényesebb itt az utazás, viszont a gyönyörű táj és az emberek kedvessége kárpótol mindenért – fűzte hozzá.

    Az utazó első útra mindenképpen Palawant ajánlja. Palawan északi részén az El Nido és a Coron körüli szigetvilág (Palawan egy hatalmas, észak–dél irányban elterülő viszonylag keskeny sziget), Balabac pedig délen biztosan senkinek sem okoz csalódást.

    Autentikus élmények

    – A magas, sziklás off­shore szigetek miatt Palawant többször választották már a világ legszebb szigetének, és én sem találkoztam még olyannal, akinek ne tetszett volna. Palawan után pedig jöhet az ország többi része. Ha valaki rákattan a Fülöp-szigetekre – és ehhez Palawanon minden adott –, akkor nincs megállás! – mondta. – Utazás közben a tájak, emberek és élmények számítanak, a felfedezés, nem pedig a kényelem és a különböző szolgáltatások minősége, mint mondjuk egy tengerparti nyaralás alkalmával. Igyekszem egy-egy úti célt, egy-egy országot minél jobban megismerni, igyekszem a helyiek életébe bepillantást nyerni. A „turistás” látnivalók helyett elsősorban az autentikus élményeket keresem – tette hozzá végezetül.

    Nagy Emese

    A legkedveltebbek közt a sült malac és a hal

    Vörös Borisz a finomságokról is beszámolt lapunknak, és elárulta, hogy a Fülöp-szigeteki – az indonéz mellett – Délkelet-Ázsia talán legkevésbé ismert konyhája, viszont nagyon jókat lehet enni ott is.

    Vannak burgerekre és sült csirkére specializált helyi gyorsétteremláncok | Fotó: Shutterstock

    – Érdekesség, hogy a helyiek imádják a gyorséttermeket és az édességeket, vannak burgerekre és sült csirkére specializált helyi gyorsétteremláncok (a legismertebb a Jollibee, ami az országban túlzás nélkül mindenhol megtalálható), viszont természetesen hagyományos ételeik is vannak. Ilyen fogás például a spanyoloktól átvett, egészben sült malac (lechon), illetve szigetország lévén természetesen halból sincs hiány. A fűszerezés enyhébb, mint mondjuk Thaiföldön vagy Kínában, így azzal sem lehet nagy gondja az Európából érkező utazónak – tudhattuk meg.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában