A Kúrián megtámadták Kész Zoltán hitelesített népszavazási kezdeményezését

Budapest – Egyelőre nem indulhat el a kampányfinanszírozás átalakításával kapcsolatos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése, mert a Kúrián megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben hitelesítette a kezdeményezést. A jogorvoslatot a Nemzeti Választási Irodán (NVI) nyújtották be a Kúriának címezve, erről az NVI tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

A Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által az NVB-hez hitelesítésre benyújtott kérdés úgy szólt: “Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át?”

Az NVB január 18-ai ülésén egyhangú döntéssel hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, a vitában Patyi András, a testület elnöke megjegyezte: a kérdés olyan kötelezettséget kíván bevezetni, amely az egyéni jelöltekre már fennáll.

A hitelesítő határozatot azonban megtámadták, azt azonban az NVI azt nem közölte, hogy ki támadta meg a döntést. (Az NVB hitelesítő határozatával szemben február 2-áig lehet jogorvoslatot benyújtani.)

Ha az NVB határozatát nem támadták volna meg, az NVI a szervezőnek kiadta volna a hitelesített aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, és ezzel megkezdődhetett volna az aláírások gyűjtése.

A Kúriának 90 napja van arra, hogy döntsön, lehet-e a kérdésben népszavazást tartani. Ha a Kúria úgy dönt, helybenhagyja az NVB hitelesítő határozatát, a szervezőnek négy hónapja van arra, hogy összegyűjtse a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást. Ha azonban a Kúria megváltoztatja az NVB hitelesítő döntését, újra megnyílik a lehetőség a témában népszavazási kérdés benyújtására.

– MTI –