A közös emlékezet ereje

„A szülőföld szeretete tartja össze ezt a közösséget.” Megyaszai Szilvia
„A szülőföld szeretete tartja össze ezt a közösséget.” Megyaszai Szilvia - © Fotó: Magánarchívum
Püspökladány – Helytörténeti gyűjtemény „épül” az interneten, pusztán lelkesedésből.

A közösségi összefogás és az egyéni önzetlenség szép példájaként működik közel két esztendeje az a honlap, mely Püspökladány múltjának emlékeit gyűjti össze és osztja meg a látogatókkal.

Szöveg, fotó, film…

A Püspökladány Anno elnevezésű portál gyűjteményének alapját egy interneten spontán módon szerveződő közösség által felajánlott fotók képezték, erre építettek aztán az alapítók – az egyikük, Burzukné Szilágyi Edit által kivitelezett – arculatot, kiegészítve a fotókat a helyi múzeum gyűjteményéből felajánlott fényképekkel és helytörténeti kiadványokkal, ezekből nyert ismeretekkel – derül ki Megyaszai Szilvia szerkesztő és alapító tag ismertetőjéből, aki másfél éve már csak egyedül szerkeszti az oldalt.

Püspökladány Anno – a nyitó oldal képernyőképe | Fotó: Reprodukció Püspökladány Anno – a nyitó oldal képernyőképe | Fotó: Reprodukció ©

A honlapon eddig több mint 50 személy és néhány szervezet fotói kaptak helyet, s több mint 25 ember publikációi, családtörténeti írásai, helytörténeti vonatkozású összeállításai jelentek már meg. Nemcsak püspökladányiak, hanem a városból elszármazott emberek is ismeretlenül, de ugyanolyan lelkesen, önzetlenül küldik fotóikat, összeállításaikat, mint az itt élők. Az MTVA már két esetben is engedélyezte a Magyar Televízió által készített film közzétételét, emellett magánfelvételek tulajdonosai is ajánlottak fel anyagokat – fogalmaz összefoglalójában a szerkesztő, aki, mint megtudtuk, szabadidejében és saját költségén gondozza az elektronikus gyűjteményt.

Objektív, független

– A honlap hiteles és objektív, tárgyilagos és független oldalként működik. Így a felületen még reklámlehetőséget sem biztosítottunk senkinek, ebből származó bevétel és anyagi támogatás nélkül üzemel a lap, felajánlott tárhelyen – hangsúlyozza Megyaszai Szilvia. – A közös érzés, az emlékezés vágya, a szülőföld szeretete, a közös emlékek tartják össze ezt a közösséget, melynek tagjai önzetlen formában igyekeznek hozzájárulni az emlékek gyűjtéséhez, megőrzéséhez és megosztásához.

HBN

Bátran jelentkezzenek
A szerkesztő a továbbiakban is várja azon püspökladányiak jelentkezését – akár a településen élnek, akár másfelé sodorta őket az élet –, akik írásaikkal, fotóikkal, emlékeikkel hozzá szeretnének járulni a gyűjtemény gazdagításához. További tudnivalók: www.puspokladanyanno.hu