A klímaváltozásról a társadalmi hatás felől

Klímaváltozás-kutató csoport felkészítéséről számoltak be az egyetemen
Klímaváltozás-kutató csoport felkészítéséről számoltak be az egyetemen - © Fotó: Matey István
Debrecen  – Nemcsak a klíma környezeti, hanem a társadalmi hatásait is kutatjuk. Ez a kutatás azért is különleges, mert először van arra lehetőségünk, hogy 65 hallgatónk ösztöndíjjal részt vegyen az előkészítésben, a kutatásban, a képzésben – hangsúlyozta Nagy János prorektor csütörtöki sajtótájékoztatón, bejelentve: a Debreceni Egyetem agrárkara innovatív kutatócsoportot hozott létre a klímaváltozás következményeinek kutatására.

A projekt szakmai vezetője reméli, a résztvevők közül – akik számára 7 hónapon át havi 50 ezer forint ösztöndíjat biztosítanak – nagyon sokan válnak doktorandusszá, de agrármérnökként mindenképpen támogatói, megoldói lesznek a klímaváltozás hatásainak.

Az egyetemen számos kutatócsoport tevékenysége kapcsolódik a témához. Nemzetközi szinten a jelenség ökológiai, társadalmi, gazdasági hatásainak kutatását és megbízhatóságát az intézmény Európában egyedülálló több évtizedes szántóföldi tartamkísérleteinek tudományos eredményei teszik lehetővé. Emellett a 60 éves Agrometeorológiai Obszervatóriumban folyó klímakutatások is hozzájárulnak a munkához.

HBN