Helyi közélet

2012.12.01. 17:40

Egy „csodagyerek” színre lép

A Debreceni MÁV Filharmonikus Zenekar 1939 májusa óta alig adott hangversenyt, mert tagjainak egy részét behívták katonának, a Zenekedvelők Köre és a „zenede” viszont egyre másra rendezte a hangversenyeket.

A Debreceni MÁV Filharmonikus Zenekar 1939 májusa óta alig adott hangversenyt, mert tagjainak egy részét behívták katonának, a Zenekedvelők Köre és a „zenede” viszont egyre másra rendezte a hangversenyeket.A lapok 1942. február elején kezdték hirdetni az iskola Mozart-hangversenyét, amelyre 19-én került sor az intézet hangversenytermében. Megírták, hogy az est külön érdekessége lesz „a kivételes tehetségű 8 éves Vásáry Tamás szereplése, aki Mozart egyik zongorahangversenyét adja elő.” Az aznapi újságok jelezték, hogy a koncertre minden jegy elkelt, ezért az igazgatóság elhatározta, hogy 22-én, vasárnap 30 filléres helyárak mellett a hangversenyt megismétli. A február 19-i kivételes zenei eseményről mind a három debreceni napilap beszámolt.

Méltatták dr. Baranyi János dirigensi képességét, de az írások középpontjában Vásáry Tamás szereplése állt. A „Debreczen” így áradozott:: „Az est szereplői közül elsősorban a legnagyobb elismeréssel és dicsérettel Várásy Tamás II. éves növendéket (tanára Höchtl Margit) kell kiemelnünk, aki korát meghazudtoló készültséggel, kiváló rátermettséggel játszotta a D-dúr zongoraversenyt.” A „Tiszántúl” kritikusa, Újfalussy József úgy érezte, a gyermek olyan otthonosan mozgott a muzsika berkeiben, mint annak idején Mozart az európai uralkodók palotáiban.

A „Debreczeni Újság – Hajdúföld” szerint „A kis csodagyermek – nem szívesen használjuk ugyan ezt az elnevezést – egyike a legnagyobb reménységeknek… Egyébként jobb lett volna a hangversenyt a Bikában rendezni, nagyon közel voltak a zenészek a közönséghez…”

Tudjuk, Vásáry Tamás – nem kis nehézségek árán - beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A költő Gulyás Pál, Mozart lelkes rajongója, aki végéig ott volt a próbákon, s az alkalomra írta Mozart idézése c. nagy versét, a hangversenyt köszöntő előzetes cikkében arra figyelmeztetette az iskola kis Mozartjait, (így többes számban!) hogy a „kis Mozart nem elégedett meg a nyers tehetséggel. A tehetség nő, mint a fű, de kertész kell hozzá, aki nyesse, ápolja, öntözze. S itt az igazi tanulsága Mozart életének.” Tudjuk, hogy Vásáry Tamás a hangverseny 50. évfordulóján, 1992-ben már tervezte a koncert megismétlését, azzal a különbséggel, hogy „az egész programot magam fogom dirigálni”, de a terv valamiért kútba esett. Az elmúlt héten viszont megvalósult.

HBN. BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában