A honvédségi dolgozók is többet keresnek januártól

Budapest – A honvédelmi ágazatban dolgozók bére, béren kívüli juttatásai, pótlékaik is emelkednek januártól.

Ahogy korábban bejelentették, idén júliustól első lépésben már átlagosan 30 százalékkal emelték a katonák és a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak keresetét. 2016 januárjától 2019 januárjáig pedig 5-5 százalékkal, összességében átlagosan 50 százalékkal növelik a katonák illetményét. Az alapilletmény szempontjából az állomány tagja által betölthető szolgálati beosztásokat a beosztás szerinti felelősség, a szervezeti hovatartozás és a vezetői jelleg alapján hét osztályba kell besorolni. Minden besorolási osztály az egyes rendszeresített rendfokozatok által meghatározott húsz-húsz besorolási kategóriából áll.

Emellett a kormány döntése értelmében a honvédelmi ágazatban dolgozó közalkalmazottak július elsejétől 8450 forintos pótlékot kapnak, amely januárban – a duplájára – 16 900 forintra emelkedik.

Simicskó István honvédelmi miniszter múlt hétfőn, a honvédelmi ágazat érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel kötött együttműködési megállapodás aláírásakor beszélt arról, hogy nemcsak a katonák bére, hanem béren kívüli juttatásaik – mint például az Erzsébet-utalvány, illetve a ruhapénz – is emelkednek januártól. A honvédségi dolgozók jövőre 11 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak, szemben az idei 5000 forint értékű utalvánnyal, a ruházati illetményük pedig 24 ezer forinttal lesz több. A hivatásos és szerződéses katonák, valamint a közalkalmazottak részére ezen kívül havonta 4300 forint önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulást is biztosítanak, ami szintén több, mint az idei – közölte a miniszter.

– MTI –

Címkék: ,