Helyi közélet

2013.01.09. 09:57

Lemaradtak a közmunkáról

Debrecen - Tizenöt-húsz ember jelentkezett ugyan a Dehusz Kft.-nél munkára, megfeleltek az alkalmassági vizsgálaton, fegyelmi problémák sem voltak velük, végül mégsem sikerült 30 ledolgozott napot teljesíteniük. Így viszont a foglalkoztatást helyettesítő támogatás 22 ezer 800 forintos összegétől is eleshetnek 2013-ban.

Debrecen - Tizenöt-húsz ember jelentkezett ugyan a Dehusz Kft.-nél munkára, megfeleltek az alkalmassági vizsgálaton, fegyelmi problémák sem voltak velük, végül mégsem sikerült 30 ledolgozott napot teljesíteniük. Így viszont a foglalkoztatást helyettesítő támogatás 22 ezer 800 forintos összegétől is eleshetnek 2013-ban.

– Anyagi és pályázati lehetőségeink behatároltak, így sajnos néhány ember esetében annak ellenére benne van a pakliban a munkalehetőségekről való lecsúszás, hogy kifejezetten odafigyelünk a 30 napos jogosultság megszerzésének biztosítására. Esélyeiket rontja, ha nem elérhetőek, hiszen így, hacsak nem jönnek be az irodánkba, értesíteni sem tudjuk őket idejében egy-egy program indulásáról – magyarázta. Megjegyezte: a közelmúltban egy, a belvárosban sokszor feltűnő hajléktalan férfi kért munkát, s bár címet, telefonszámot nem tudott mondani, legalább meghagyta, hogy melyik kereskedőnél jelezzék számára, ha van valami. Tudva, mennyit jelent az ő életében ez az összeg, amikor eljött az ideje, odaszóltunk az üzletbe, hogy jöjjön, mert munka van, és jött – hangsúlyozta Pethe Tamás.

Az ügyvezető közlése szerint az általuk tavaly foglalkoztatott 1600-1700 munkavállaló nagyobb része kifejezetten a közmunkából származó bérre alapozta a megélhetését, míg körülbelül harmaduk számára az említett támogatásra való jogosultsághoz szükséges 30 munkanap teljesítése volt az elsődleges. Mint hozzátette, dolgozóik között különösen sok a középkorú, viszonylag iskolázatlan nő, aminek az a magyarázata, hogy a férfiak inkább el tudnak menni segédmunkásnak vagy a földekre dolgozni. – Mivel a múlt évi munkaprogramjaink hosszabbak voltak a 2011-eseknél, ezért összességében kevesebb embert tudtunk foglalkoztatni, mint két éve. Hogy idén mi várható, arról csak márciusban lehet nyilatkozni, mert akkor válnak ismertté a fő pályázati lehetőségek.

Havi ötezren

Aktív korúak ellátása címén foglalkoztatást helyettesítő támogatást 2012-ben havonta átlagosan 4 ezer 893 főnek folyósítottunk – tájékoztatotta a Naplót Juhász Sándorné, debreceni polgármesteri hivatal osztályvezetője, emlékeztetve arra, hogy az ellátottaknak az egész évre vetített 30 nap teljesítésére nem csak a közfoglalkoztatásban, hanem más munkáltatónál más munkakörben vagy közérdekű önkéntes tevékenység keretében is van lehetősége. Az aktív korúak ellátása címén rendszeres szociális segélyben részesülőknek az említett penzumot nem kell teljesíteni.

HBN

 

A feltételek

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény értelmében meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személynek, aki a jogosultság felülvizsgálata időpontját megelőző egy évben – jogosultságának fennállása alatt – legalább 30 nap időtartamban

  • közfoglalkoztatásban nem vett részt, vagy
  • kereső tevékenységet, beleértve az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint létesített munkaviszony keretében végzett, valamint a háztartási munkát is, nem folytatott, vagy
  • munkaerőpiaci programban nem vett részt, vagy
  • az Flt. szerinti és legalább hat hónap időtartamra meghirdetett képzésben nem vett részt vagy ilyen képzésben való részvétele nincs folyamatban
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában